Filmklub

Filmklub

Társadalmi dilemma

2021. május 14. - auch w.

Természetesnek vesszük, hogy digitális eszközöket használunk csaknem az élet minden területén. Nem is csoda, hiszen sok szempontból megkönnyíti az életünket. Közben pedig szándékolatlanul is nyomokat hagyunk, a szolgáltatók regisztrálják tevékenységünket. Megoldás-e, ha kizárjuk életünkből a közösségi oldalakat, technikai eszközöket? Többet nyerünk, vagy többet veszítünk velük?

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklub-tok.blog.hu/api/trackback/id/tr1616560376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bálint Somogyi 2021.05.15. 14:38:57

Bár be kell, hogy valljam nem vagyok oda a dokumentumfilmekért, de ez nagyon lekötötte a figyelmemet, roppant érdekesnek találtam a témát amivel foglalkozik. Érdekesnek, és mellette hátborzongatónak is. Bár úgy gondolom, hogy manapság már mindenkinek vannak sejtései a közösségi médiában történő adatgyűjtésekről, a "véletlenül" pont akkor felbukkanó reklámok miatt, amik azt a terméket ajánlják, aminek fontolgatjuk a megvásárlását. Nagyon tanulságosnak találtam, hogy többek között a Facebook, Twitter és a Google ex-munkatársai is felszólaltak, megosztották saját tapasztalataikat, hiszen nekik mégiscsak nagyobb rálátásuk van a dolgokra. Ez egy fennálló probléma, amivel kezdenünk kell valamit saját adataink védelme miatt. Azonban nem gondolom, hogy a digitális világ kizárása lenne a megoldás, főleg a mai világban, amikor sok hátrányba és nehézségbe is ütköznénk, ha ezt megtennénk, hiszen már majdnem minden lényeges dolog ebben a térben zajlik, vagy legalábbis jut tudomásunkra. Véleményem szerint a kulcs ennél is, mint sok másnál a mértékletesség lehet. Gondoljuk meg jól, hogy mit posztolunk, és mit nem, kövessük az eseményeket a digitális térben, de ne váljunk a rabjaivá, és ne higgyük azt, hogy az a valóság ami ott zajlik. A mi generációnkban már elképzelhetetlennek tartom az online tér mellőzését, de saját tapasztalataim szerint az idősebb, 60+ generáció nagyobb része inkább tartózkodik a technikától, persze köztük is akadnak kivételek. Talán egyszer a jövőben fog születni egy olyan új generáció, akik nem tulajdonítanak olyan nagy jelentőséget az online térnek, mint mi napjainkban, és a virtuális világból visszatérnek a valóságba.

Cseri Ádám 2021.05.15. 20:54:39

A film nagyon elgondolkodtató volt számomra, főleg mivel egyetem után IT-ban szeretnék elhelyezkedni programozóként. Szerintem sokunkkal előfordult már hogy megnyitották bármelyik közösségi hálót és hosszú idő múlva döbbentek rá hogy közben akár órák teltek el. Gyakran beleesek ugyanabba a csapdába és ez nagyon bosszant.

Szerintem nem megoldás, ha kizárjuk az életünkből a technikai eszközöket. Hasznosak a számítógép nyújtotta funkciók (pl. tanulás, szövegszerkesztés, dokumentumok összeállítása, munkafelület, hobbi, stb.), internet nyújtotta funkciók (pl. tanulás, online rendelés, kommunikáció, információszerzés, szórakozás: zenék, filmek, stb). Ámbár ez önmagában nem elég. Az hogy ne befolyásolhassák az internetes tevékenységeinket, és ne kövessék pl hogy mit látunk, fontos olyan böngészőt választanunk ami nem engedi követni és személyre szabni a kereséseinket. Erre alkalmas választás lehet a Qwant, StartPage, vagy a DuckDuckGo is, úgy hogy nem vagyunk bejelentkezve semmilyen közösségi média felületre (a Google fiókba sem).

A megfigyelés egy része ezáltal megoldódott. Maradt az operációs rendszer. A Microsoft ugyanúgy gyűjt adatokat (még akár billentyű leütéseket is) mint bármelyik másik közösségi média. Nem szívesen váltanál operációs rendszert, ugye? Én sem. Erre több megoldás is létezik.

Pendrive-ra feltelepíthető a Puppy Linux vagy a Peppermint OS. Így ha van olyan amit csak Windows-on tudok használni (pl Teams) vagy megcsinálni akkor a Windows-t bootolom be, egyébként pedig bedugom a pendrive-om és egy Linux-ot bootolok be, ami szintén nagyon jól működik. A másik megoldás a dual boot (azaz 2 operációs rendszer egy gépen), amihez több háttérismeret kell.

A közösségi oldalakkal más a helyzet, ezt szépen le lehet redukálni hiszen egyáltalán nem fontosak. Javasolt az értesítések kikapcsolása, illetve a zavaró tényezők eliminálását elősegítő appok (pl. Forest: Stay focused) is hasznosak. Magyarországon kommunikációra a Messenger az elterjedt, ehhez nem kell megnyitnunk se a Facebook-ot, se az Instagram-ot. Egyébként a Messengeren kívül van WhatsApp (end-to-end titkosítással rendelkezik) és hasonló szolgáltatások, de ezek sem számottevően védettebbek. A közösségi médiát én csak akkor használnám ha keresnék valamit. Ugyanis albérletet is itt kerestem még régebben, így ezt nem törölném.

Mindent lehet jóra és rosszra használni. Úgy gondolom hogy az emberek minden találmánynál el fognak menni mindkét végletbe. A társadalmi felelősségvállalás egyre fontosabbá válik napjainkban.

Novák Zsófia 2021.05.16. 10:09:58

Véleményem szerint nem lenne megoldás az, ha eldobnánk telefonjainkat, laptopunkat, törölnénk minden közösségi oldalt. Ezeknek az oldalaknak nagyon sok pozitív hatása is van. 50 évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy bárkivel beszélgethetek a világ másik feléről is. Több indiai, amerikai ismerősöm van a facebookon, akikkel mivel tudtunk chatelni, videóhívásban beszélgetni, megismerkedhettünk egy teljesen más kultúrával úgy, hogy egy forintot se fizettem érte. Természetesen ha eljutnék Indiába, sokkal többet tudnék meg róla, de mivel sok pénzbe kerül, legtöbb embernek nincs lehetősége elrepülni oda.
Ezek mellett természetesen látható, hogy több negatív oldala is van a közösségi oldalaknak. Ezeket kellene kissé csökkenteni úgy, hogy nagyon fiatal gyerekek kezébe nem adunk telefont és nem engedjük neki, hogy regisztráljon bárhova is, hiszen ő még kevésbé tudja feldolgozni az ott történteket. Nem tudja külön választani a való világot az onlinetól. Talán, ha kisebbek megismerik először a telefon mentes világot, és csak később jut el hozzájuk, kevésbé lesznek majd ráfüggve, így kevesebb veszélyes, negatív hatás éri őket.

Erben Viktor 2021.05.17. 11:11:09

Jól megfogalmazták már az előttem szólók, hogy a számítástechnika vívmányai ma már kikerülhetetlenek. Ha magunk nem is ragaszkodnánk hozzá, hát a társadalom rákényszerít bennünket.
Sokszor azon se gondolkodunk el, hogy a közüzemi, banki szolgáltatók is hálózatban összekötött adatbázisokkal dolgoznak. Az adataink ugyan nem nyilvánosak, de néha hallani botrányokról.

Sokszor megkönnyítik az életünket, de egysíkúvá is tehetik azt.
A figyelmesebb használat talán segíthet.
Önkontroll.
Vagy beletörődés.

A nem reklámozási célból mentett adatok már sokkal átláthatatlanabb, titkosabb volta miatt sokkal megkérdőjelezhetőbbek.
De ez már egy másik film lenne.

Horváth_Alexandra 2021.05.17. 14:05:06

Kikerülni semmiképpen nem tudjuk az internethasználatot. A lényeg, hogy okosan használjuk, ne függjünk egy készüléktől. Az óra alkalmával rengeteg félelem, kétely felmerült az internettel, a közösségi médiával, és minden egyéb dologgal kapcsolatban (függőség, kapcsolatok ellaposodása, önmagunkról kialakított kép, zaklatás, stb.)
Amiért szerintem fontos beépíteni az életünkbe a tudatos internethasználatot (amire az új NAT nagy hangsúlyt fektet), megtanítani a gyerekeket, saját magunkat erre, az az internet pozitív oldala.
Az árnyoldaláról rengeteget tudunk beszélni, heves vitákat folytatni, ezért én most néhány szót a pozitív, oldaláról szeretnék szólni, a hasznáról (nem elbagatellizálva azt a rengeteg veszélyt, amit természetesen magában rejt).
Ha elszeretnék jutni A pontból B pontba előveszem a telefonomat, és rengetegnavigációs alkalmazás elvezet az úti célomhoz. Ha paradicsomlevest szeretnék készíteni, milliónyi recept áll rendelkezésemre, hogy kiválasszam az ízlésemnek legmegfelelőbbet. Az idő múltával igenis jó érzés látni a közösségi platformokon a régi osztálytársamat, ismerősömet, aki még utolsó találkozásunk alkalmával egy vékony, szeplős kisfiú volt, most pedig nagyobb darab, ráncos szakállas férfi, két kisgyerekkel az oldalán.
Persze még sorolhatnám, milyen haszna van az internethasználatnak, ez csak pár egyszerű példa a sok közül. Tudatosan kell használnunk az internetet, nem órákat tölteni vicces macskás videókat nézve, amiből valóban órák mennek el, amit sokkal hasznosabban is tölthettünk volna. Emellett pedig kritikusan kell a hírek, képek, összességében a kapott információ elé állni, mert nem tudhatjuk, mi is az, ami valójában igaz, és mi a fake news.

Huberné Oláh Rita 2021.05.18. 00:07:41

Teljesen kizárni már nem lehet a technikai eszközöket az életünkből. Viszont a közösségi oldalakat tekintve sokszor gondoltam már arra én is, hogy megszüntetem a facebook profilom, de valamiért mégsem tettem, pedig túl sok hasznát nem látom: az emberek kutakodnak egymás után, kirakják az aktuális ebédjüket, megosztják a napjukat velünk. Mi pedig nézzük. De miért? A kérdés költői, értelmes választ erre senki nem tud adni. Ugyanakkor rengeteg haszna is van a digitális eszközöknek. Nyilván régen is tudtak élni az emberek internet nélkül, de azért nagyon meg tudja könnyíteni az életünket a tanulás, a munka vagy egyéb dolgok területén.

Réka Anna Riba 2021.05.19. 11:46:00

Ez egy nagyon nehéz téma számomra több okból kifolyólag. Sajnos engem is magával visz néha az interneten való böngészés, keresgélés, s pont ezt az időt tudnám megspórolni más hasznos tevékenységre. A technika fejlődésével egyre több minden elérhető számunka, s hogy ez jó vagy rossz?..azt mindenki maga dönti el. Természetesen a mai tinédzserek nem vallják be, hogy ez mennyire káros, sőt! Nekik a népszerűség, a saját személyiségének megtalálásának a korszakát élik, s nagyon fontos számukra mások véleménye, rendszeresen kapnak negatív és pozitív visszajelzést, s próbálnak minél több embernek megfelelni. Ezt hozza magával a sok barátépítő, közösségi oldal, ahol a fényképek tömbjei láthatóak minden felhasználónál, szebbnél szebb önarcképpel (szelfivel), helyszínnel (hol voltak éppen), s mindezt sok filterrel használva. Egymás irigyei és mindenki a másikhoz hasonlítja magát, ez valamilyen szinten mindig is jelen volt, de nem ilyen mértékben, ez is fejlődött a technikával párhuzamosan. Sajnos miközben annyira másoknak szeretnének megfelelni a tinik, de persze ez az idősebb korosztályra is igaz, közben elfelejtik, hogy ami a legfontosabb, hogy saját maguknak feleljenek meg, találják meg a boldogságot, hogy érzik jól magukat, hiszen a külvilág akkor lát szépnek, ha boldog is vagy!
Örömmel írhatom, hogy szeretem a dokumentum filmeket, ismeretterjesztőket és ez a film igazán rávilágított az eddig is nyílt titokra, hogy milyen is a mai világ! FÉLELMETES!!
Amondó vagyok, hogy én szeretném a gyermekeimnek egykoron megtanítani azt, hogy a természet mennyire szép, milyen jó egyet sétálni minden nap vagy kirándulni hétvégén, milyen jó egy péntek/szombat esti jó társasozás a gép előtt ülés helyett, milyen jó összeülni a családdal/barátokkal és beszélni egy jót. Nekem ezek nagyon nagy kincsek!! Enélkül valószínűleg én is otthon görnyednék és beszippantana minden egyes nap az internet világa! Természetesen tisztában vagyok vele, hogy sok előnye is van, hiszen a távolban lévő családtagok/barátokkal könnyebb így tartani a kapcsolatot, mint egy kézzel írt levélre várni 2-3 hetet, de annak is megvan a szépsége, néha mai napig csinálom nővéremmel, aki a világ másik végén él!

Dombovári Dóra 2021.05.22. 17:35:58

Ez számomra egy elég nehéz kérdés. Anyukám mindig mondta, hogy szerinte jó döntés volt az, amikor 5.-es voltam, hogy kapjak egy telefont, mert tudta, hogy egyedül kell már hazamennem az iskolából és mivel bizonyára minden anya félti gyermekét, számára nagy biztonságot adott már akkor is a telefon, hogy tudja, biztonságban hazaértem. Ezzel az emlékkel inkább azt választanám, hogy nem lenne jó megoldás, ha teljesen kizárnánk a technológiát az életünkből. A jelenlegi vírus helyzetet is valamilyen szinten a modern technológia „mentette meg”, hiszen enélkül nem működhettek volna az iskolák, valamennyi munkahely stb. Természetesen a sok negatív dolgok mellett ezeket a pozitívumokat is eltudjuk mondani a technológiával szemben hiszen nem a koncepcióval van a baj, hanem a használattal. Mark Zukerburg sem azért teremtette meg a Facebook-ot, hogy személyes információkat szerezzen a felhasználóiról, hanem hogy a technológia segítségével közelebb hozza az embereket. Kizárni magunkat a technológia világából olyan lenne mintha az ember megsüketülne! Tudja, hogy mi megy körülötte, de olyan sok mindenből kimaradna az ember. Véleményem szerint, mivel mi valamilyen szinten ebbe születtünk bele, ebbe a modern világba, számunkra nagyobb kihívás lenne feladni a technikát, de az idősebb generáció biztos könnyebben helytállna a mai társadalomban nélküle. A mi kapcsolataink legtöbb részét online felületeken tartjuk fenn és enélkül elveszítenénk őket, nem tudnánk róluk semmit. Amire nagyon kell figyelni, az szerintem az, hogy ne adjunk meg túl sok információt magunkról. A mostani influenszerek között is akad olyan, aki már túl sokat mutatott meg magából és ennek meg is volt az ára. A szülők ezért is féltik nagyon általában a gyermeküket, mert például nem láthatják kikkel beszélnek, milyen videókat, képeket raknak fel különböző oldalakra és hogy mikre keresnek rá az internetet, ami sokszor bajba sodorhatja a fiatalokat. Több oldal is már próbál korhatárt kitűzni, vagy kisebbeknek korlátozásokat beállítani, ezzel megvédeni a fiatalabb generációt az internetes oldalaktól, de sajnos ugyanúgy át tudják verni a rendszert.

Gunya Gréta 2021.05.22. 20:46:30

Úgy gondolom nem az a megfelelő megoldás, ha az ember teljesen mellőzi ezeknek a online platformoknak a használatát, de ahogy már mások is említették, meg kell találni a mértéket. Sajnos én is rengetegszer beleesek abba a hibába, hogy órákra "beszippantanak" a közösségi oldalak, miközben ezt észre sem veszem, csak akkor, amikor feleszmélek, hogy már este van és elment az egész délután... Ami számomra a legijesztőbb és rengetegszer tapasztalom, hogy van olyan oldal, amire rá sem kerestem, csak a barátnőimmel beszélgettünk róla és többször megemlítettük a weboldal nevét. Pár órával később folyamatosan az említett oldal hirdetései jöttek velem szembe pl. az Instagramon... A negatív hatás mellett hasznos oldala is van pl. a Facebooknak, egyetemi csoportfeladatok során egyszerű a kapcsolattartás, a market place pedig különös kedvencem, sokszor vásároltam már ott. Örülök, hogy láttam ezt a filmet, teljesen elgondolkoztatott, megdöbbentett, most úgy érzem teljesen máshogy tekintek a mobilomra és a közösségi oldalakra, mint ezelőtt... Szerintem ezt a filmet mindenkinek látnia kellene, főleg ebben a rohanó világban, ahol ülök a metrón és ha körbenézek, annyit látok az emberekből, hogy a mobiljukat bámulják és most mindegy, melyik korosztályról beszélünk.......

váczi.juhász.zsanett 2021.05.23. 11:09:08

Hol is kezdjem? Lehet, hogy nem lesz népszerű amit most írni fogok, de nekem ez a film volt a leggxengebb azok közül, amiket megnéztünk. Egyszerűen nem kötötte le a figyelmem és sokszor azon kaptam magam, hogy jajj, megint nem a filmet nézem...

Kovács Barbara. 2021.05.23. 14:21:39

Érdekesnek találtam a filmet. Elgondolkodtató is. Nyilván való ha szülő lennék én is úgy vélekednék, hogy milyen rossz a közösségi oldalak, ha fel tesz valai egy képet hiába törli le az már bent van a rendszerben. De! Szerintem az, hogy a mobiltelefonon fel tudjuk a szereteinket hívni, az egy megnyúgvás és biztonságérzetet ad. Sokkal nyugodtabbak az emberek ha fel tudják egymást hívni röktön, nem úgy mint régen, hogy csak posta volt. Szerintem igen is menni kell a korral és a telefon egy nagyon jó találmány, eszköz. Nyilván mindennek meg van a hátrány és az előnye.

Kis Borbála Julianna 2021.05.25. 17:50:41

Meglátásom szerint nem tudnánk tejesen kizárni az életünkből a közösségi oldalakat, a különböző technikai eszközöket, főleg ha megnézzük a mostani, pandémiás időszakot. Hiszen nem tudtunk kapcsolatba kerülni sem az oktatóinkkal, sem egymással máshogyan, csakis interneten keresztül. A tanagyagot is a különböző platformokra töltötték fel, ahonnan mindenki számára elérhető. Beadandót, dolgozatot World-be gépelt formában kérnek tőlünk vissza. Az aktuális hírekről, fontos tudnivalókról is a közösségi ooldalakon keresztül értesülünk. Mindezek miatt úgy gondolom, hogy ha kizárnánk mindezeket az életünkből, az elég nagy hátrányt jelentene a számunkra.
süti beállítások módosítása