Filmklub

Filmklub

Lekapcsolódás

2022. április 27. - auch w.

A hálózat mindenhol ott van, és a felhasználók idejük jelentős részében online részt is vesznek a kommunikációban, információáramlásban. Szinte elképzelhetetlen, hogy akár a legegyszerűbb feladatot is lehessen látni a hálózat nélkül. Csakhogy nem minden az, aminek tűnik: a hálózat olykor maga is veszéllyé, ellenséggé válhat. Valóban nincs más megoldás, mint a lekapcsolódás?

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklub-tok.blog.hu/api/trackback/id/tr1917818079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varga Emma (NJNUEK) 2022.04.27. 18:15:20

Bátran kijelenthetem, hogy az eddigiekhez hasonlítva ez a film tetszett nekem a legjobban. Nem csak az aktuális témája miatt, vagy a figyelemfelkeltő kezdéssel (de azért jó húzásnak tartottam, hogy a fiatal fiú életkörülményeinek bemutatásával kezdtek), de azért is, mert én szeretem, amikor egy film több szálon fut, több élettörténetet mesél el, és sokszor ezek főszereplőinek nincs is közük egymáshoz. Úgy gondolom, hogy mindhárom téma nagyon erős, és önmagában is megállná a helyét egy drámában. Különös, hogy legkevésbé a fiatal szexmunkára kényszerített fiú történetére voltam a legkevésbé kíváncsi. Nem azért, mert az kevésbé tragikus sors és internetes visszaélés, hanem mert az újságíróval való találkozás után én ellaposodni éreztem azt a szálat.
A pár, akinek meghalt a kisbabája, s a nő internetes segítő csoportokkal próbálta magát életben tartani a gyász után az engem különösen mélyen érintett. Ebben a témában nagyon kevesen mernek megszólalni, nagyon kevesen osztoznak a gyászukban. Sajnos az adatokkal való visszaélés bármikor megtörténhet mindannyiunkkal. Nem is feltétlenül kell bizalmunkba engedni egy ismeretlen chatelőt, elég ha rossz reklámokra, rossz oldalakra kattintunk. A fiatal fiú esete, akinek visszaéltek az intim képével a magukat fiatal lánynak kiadó fiúk nagyon gyakori eset. Én is ebben a generációban nőttem fel, nekem is voltak ilyen netes ismerkedéseim. Úgy gondolom, hogy ez már az én generációmban is majdnem mindenkire igaz volt, de a mostaniban már kivétel nélkül jelen van. Ezért is lehet egyre gyakrabban hallani, hogy visszaéltek XY videójával, képével, mert a fiatalabbak nem érzik át ennek a súlyát, és naivan a legintimebb képeiket is elküldik minden olyan embernek, akiben "megbíznak". Úgy gondolom, hogy több időt kellene arra fordítanunk, hogy felkészítsük a fiatalokat ezekre a szituációkra. Itt nem arra gondolok, hogy annyival elintézzük: "Ez nagyon rossz, ilyet nem szabad csinálni!". El kell mondani, hogy miért ne, milyen következményei és veszélyei lehetnek ennek. És tapasztalatom szerint nem a 15-16 éves korosztálynak kellene elkezdeni ezt, hanem jóval előbb. Szerintem manapság ezt olyan 12-13 éves korban már el kellene mondani a gyerekeknek.
Összességében nagyon tetszett a film, szeretem, ha ma is aktuális, fontos és elgondolkodtató témákat boncolgatnak a filmek.

Hadrik Hajós Angi 2022.05.09. 11:27:06

Sajnálatos velejárója a mai modern kornak az internet, a jelenlét a világhálón. Hiszen ennek segítségével tudott a világ felzárkózni és megbírkózni a koronavírus miatti kényszerű bezárkózásokkal, az oktatási rendszerek viszonylagos életképessége is az internetnek és a felhasználók nagy számának volt köszönhető. De. az internet tette lehetővé azt is, hogy napi szinten tudjuk tartani azon ismerőseinkkel is a kapcsolatot, akik több ezer mérföldre vannak tőlünk stb. És azt se felejtsük el, hogy az internet az információk tárháza, gondoljunk csak arra, hogy "google a barátunk."
Mindezekkel együtt, természetesen nem szabad elfelejtkeznünk arról sem, hogy valóban vannak veszélyei, de nem önmagában a rendszernek, hiszen, ezek mögött is emberi szándékok vannak.
Sajnos, valóban egyre több a gép mögé bújó, arctalan felhasználó, "fotelkommentelő", akikről nem tudjuk, milyenek a valóságban. Igen, előfordulhat, hogy pedofil szándékú vagy sorozatgyilkos emberrel stb. kerülünk kapcsolatba, például, és lehet, már késő, mire észbekapunk. Abban igazat adok Emmának, hogy különösképpen a fiatalok vannak veszélyben, hiszen labilisabbak, tapasztalatlanabbak, mint idősebb társaik, és abban is igaza van, hogy már a tüzet önmagában kevés oltani, megfelelő prevenció szükséges, valóban, már a kisiskolás korosztályban. Két gyermekem okán is érintett vagyok, pontosan tudom, milyen veszélyeknek vannak kitéve. Állandó téma nálunk, mire kell fokozottan figyelni, szóljanak, ha nem érzik biztonságban magukat. Természetesen a prevenció azt is jelenti, hogy bizalmi közeg van nálunk, figyelünk rájuk, bízhatnak bennünk, megbeszélhetjük a dolgokat. Alapvetően azt gondolom, és a filmben is visszaköszön, hogy a sebezhetőbb, a saját. társas közegét fizikálisan kevésbé megtalálók válnak az interneten áldozattá. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy olyan valaki nem, akire figyel a környezete. De úgy gondolom szülőként, ha ott vagyok bizalmi partnerként a gyereknek, még azzal együtt is, hogy a környezete, a vele egykorú társai befolyásolják, jöhet, kérdezhet, elmondhat, tanácsot kérhet.
Tapasztalom, szintén szülői oldalról, ugyanebben a korosztályban valóban, amit Emma is ír, hogy kiszolgáltatottak a gyerekek, keresik az útjukat és valahová illeszkedni akarnak. És ez lehet egy "rossz" társaság, lehet egy szexmunka, lehet egy ismert youtuber, aki élvezkedve vetkőzésre kényszeríti stb. az embert...mindenképpen nehéz a kiút és szerintem, segítség nélkül nem is megy.
Hogy lekapcsolódhatunk-e? Felnőttként, időnként nagyon szeretnék. De az életem minden területét áthatja már az online folyam....az egyetem, a munka, a rezsifizetés, a gyerekek iskolája stb. Hogy őket lekapcsolnám-e? Igen. Mert nem megfelelően használják a netet, legtöbbször csak szórakozásra, ami elvonja a figyelmüket a fontosabb dolgokról, például a társas kapcsolatoktól, a művelődéstől stb. Viszont, a korlátozás folyamatos veszekedésbe torkollik. Így én azt gondolom, a teljes lekapcsolódás nem maga a megoldás. A megoldás, az arany középút. Csak olyannal, akit ismerünk, és, akivel személyesen is jól érezzük magunkat. Megfelelő arányban a valós életünkkel. Tudom, nehéz megtalálni az egyensúlyt, de törekedni kell rá. Így jut is, marad is.

Márta Tina Osgyáni 2022.05.10. 12:41:43

A mai társadalom teljes kényelemben él a hálózat adta lehetőségeknek, de ami ennyire jó tud lenni, az egy idő után talán épp a visszájára fordul. Sajnos ez ellen védekezni nem lehet teljes mértékben, de azzal ha keretet szabunk ennek, és megtanuljuk tudatosan használni a rendszert segíthet a könnyebb feldolgozásban.

Személy szerint, én már kerültem az online térben kellemetlen szituációba egy komment miatt, habár ott csak egy szöveg félreértelmezéséből adódott a probléma. Ezt élőszóban egy mondattal meg lehetett volna magyarázni, vagy fel sem merült volna a probléma, hiszen a hangsúly választ ad szándékra. Minden esetre ma már sokat tudunk erről, és egyre több szó esik a digitális biztonságról, így bízok benne, hogy a megfelelő védekezés mellett mindenki tudatos használóvá válhat.

A tudatosság rész persze az is, hogy tudjunk szünetet tartani, és ne függés legyen, hanem eszköz a könnyebb kapcsolattartás, az információszerzés és szórakozásra. Ha már a kezdetektől megvannak húzva a határok az online és élő tér között, a lekapcsolódás lehet megszokott, fájdalom mentes. Gyerekek esetében a szülő, felnőtt esetében a saját felelőssége a szabályokat megteremteni és majd betartani.

Mihály Melinda (TK7YNU) 2022.05.10. 20:22:27

Az internet kiváló táptalajt ad annak, hogy név és arc nélkül fejezhessük ki magunkat, kommunikálhassunk másokkal. A mai világban másodpercek alatt lehet létrehozni új profilokat, ami mögé bújva bárkinek kiadhatjuk magunkat - ezt lehetővé teszi a közösségi média bárki számára.
Rengeteg veszélyt hordoz magában ez a lehetőség, a filmben erőteljes példát láthattunk arra, milyen egyszerű elnyerni valaki bizalmát egy hamis személyazonossággal. A bizalom pedig egy olyan dolog, mely sok kaput nyit meg a bántalmazó/csaló előtt, így például rákattinthat az adott személy a vírusos linkre, vagy éppen elküldheti a kompromittáló képanyagot magáról.
Jóval tudatosabban kellene kezelniük az embereknek a közösségi médiát, mert valamennyi baleset vagy egyéb káreset a tudatlanságból, esetlegesen a naivságból származik. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy sokszor az áldozatok gyerekek vagy kiskorúak, aminek kapcsán felmerül a szülők és a pedagógusok felelőssége is. A filmben ugyan nem, de a való életben arra is egyre több példát látok, mikor idős emberek esnek áldozatul, vagyoni károkat szenvednek el, vagy éppen az úgy nevezett "romantikus csalók" csapdájába esnek. Mindennemű kibertérben elkövetett bűnözést elítélek, amikor lehetőségem adódik, tájékoztatom a fiatalokat és időseket az éppen "népszerű" csalásokról, rizikófaktorokról.
Nagyon tetszett a film, korábban még nem hallottam róla, elgondolkodtatott - azt hiszem, ezentúl még óvatosabban fogom használni ezeket a közösségi platformokat.

Liliána Viktória Szabó 2022.05.12. 11:22:08

Mindenképpen úgy gondolom, hogy a lekapcsolódás abszolút nem megoldás arra, hogy megvédjük magunkat az internet veszélyeitől. Hiszen ezt manapság már nem tehetjük meg. Egyszerűen nem kapcsolódhatunk le. Hiszen már minden információt ezen keresztül tudunk elérni és ezen keresztül tudunk tanulni, dolgozni, kapcsolatot teremteni, stb... Tehát ha lekapcsolódunk, nem leszünk napra készek, és így lemaradunk, nem tudunk teljesíteni. Így én mindenképpen azt vallom, hogy ahogy a való életben meg kell tanulnunk az egyes szabályokat és viselkedési formákat, úgy az internetes szabályokat is meg kell tanulnunk. Ezen szabályokat leginkább az idősebb korosztálynak kell szerintem megtanulnia, hiszen ez nekik egy abszolút új dolog, mert ők nem ebbe a helyzetbe és világba születtek bele, a mai generációkkal ellentétben. Természetesen ez nem az jelenti, hogy a mai gyerekek figyelmét nem kell felhívni a veszélyekre és nem kell őket tájékoztatni, azonban lényegesen hamarabb meg tudják érteni az összefüggéseket, mint az idősebb korosztály.
Azonban szerintem ezzel az internetes világgal mindenképpen megnőttek a veszélyek. Hiszen akárkit, akárhonnan el lehet érni és nem feltétlen csak azok tudnak elérni, akiknek tényleg én megadom az elérhetőségeim és szeretném is hogy el tudjanak érni. Illetve az is nagy veszélyt jelent, hogy az, akiről azt hiszed, hogy tudod, hogy kivel beszélgetsz, akkor sem biztos, hogy ő tényleg az, akinek te gondolod. Tehát ezt a kritikai gondolkodást mindenképpen meg kell alapozni és folyamatosan gyakorolni kell.

Viktória Szabó (WL6I3T) 2022.05.13. 22:26:35

Az eddigiek közül ez volt számomra a legérdekesebb film, amit néztünk a félév során. Teljesen magával ragadott a történet. Nagyon tetszett, hogy több szálon futott az egész. Még is valamilyen szinten a különböző történetek számomra ugyanazt az érzést keltettek. Egy fajta szorongó szomorú érzést. Talán számomra a 3 történet közül riporter es a fiatal szex munkás férfi története volt kicsit megfoghatatlan. Nem értettem teljesen a kapcsolatot a többivel. Ezzel a szállal tudtam talán a legkevésbé azonosulni. A másik kettő történet viszont nagyon megható volt. Legjobban a kisfiú történeté hatott meg. Borzalmas volt bele gondolni, hogy simán történhet meg ilyen a való életben is. Rossz volt látni, hogy szülei mennyire tehetetlenek voltak a kamasz fiukkal szemben. Kívülről könnyen bírálható a szülői mivoltjuk viszont nem tudom, hogy ha ilyen helyzetbe kerülnék (hogy nem kommunikál velem a fiam semmiről) akkor mit tudnék tenni. Minden esetre nagyon elgondolkodtató volt számomra.

Farkas Tamás920810 2022.05.15. 10:53:00

Számomra a félév során ez a film tetszett a legjobban. Az a téma, amit és ahogyan feldolgoz a film egyszerre monumentális és kiábrándító. Ennél a produkciónál úgy hiszem remek rendezői húzás volt az, hogy több szálon fut a cselekmény. De miért is monumentális és kiábrándító? Az én meglátásom az, hogy egy ilyen mai világban különböző sorsokat bemutató adaptáció, érzelmekkel, feszültséggel megtöltve gyomron tudja rúgni a nézőt és talán gondolkodásra készteti, hogy milyen emberek is vagyunk valójában…?! Azonban kiábrándító is, hiszen olyan aktuális témákat visz a vászonra, ami a mindennapi élet része. A mai digitális világ, az internet világa behálózza az embereket. Viszont, hogy milyen mértékben, az már rajtunk múlik. A címmel ellentétben én azt gondolom, hogy a lekapcsolódás, mint olyan már nem lehetséges.
Elkeserítő, hogy más filmekben is például megjelenik olyan (és ez a valóság sajnos), hogy egy vacsoraasztalnál a család étkezés közben már szinte nem is kommunikál egymással (természetesen jó magyar szokásunkhoz híven: magyar ember teli szájjal nem beszél…), hanem tableten játszik közben, az okos telefonon videókat néz és sorolhatnánk tovább. Holott pont, hogy egy harmonikus családi helyzetben, körülmények között – akár egy vacsora közbeni beszélgetéssel is – lehetne elkerülni amennyire csak lehetséges a veszélyforrásokat, vagy ha problémánk van, érzelmileg mélyponton vagyunk megbeszélni a családdal. Ugyanakkor miközben néztem a filmet elgondolkodtam egy másik hipotézisen is, hogy mi van akkor, ha a filmben szereplő szülők voltak a veszélyforrás alapjai, amire ők nem is gondoltak volna….?!

Evelin Juhász WGRRH1 2022.05.15. 17:13:38

A mai világban az internetről való lekapcsolódás, nem lehetetlen, de nagyban megnehezíti az életet. Teljesen talán akkor működhet, ha önfenntartó életmódba kezd és egy lakatlan szigeten folytat nomád életmódot. Manapság a tanulás és a munka elengedhetetlen eszköze, ami nélkül a covid alatt például teljesen megállt volna a világ. Rendkívül hasznos dolog és nyilván nagyon kényelmes is és a veszélyei ellen csak akkor lehet valamennyire védekezni az ellen, hogy teljesen beszippantson az online tér, ha tudatosan használjuk és határokat szabunk saját magunknak, különben nagyon hamar átveszi az uralmat saját magunk felett.
Nagyon tetszett, hogy több szálon futott a film, így nagyon kellett figyelni és innen-onnan összecsipegetni az információ morzsákat. Aktuális témát dolgoz fel, amit sajnos a fiatalok már nem feltétlenül vesznek komolyan, hiába a prevenció. Egy időben, talán még most is, a csapból is ez folyt, hogy "vigyázzatok, kitudja mivel találkoztok" stb. Manapság már ebbe születnek a gyerekek, van hogy többet tudnak, mint egy felnőtt, ha nem kezdik korán a szülők a tájékoztatást. Így elkerülhetőek az intim képek vagy személyes adatok kiszivárogtatása.

Sz. Viktória 2022.05.17. 08:57:00

Ebben a félévben megnézett filmek közül nekem ez a film adta a legtöbb értéket. Az érdekes több szálon futó dráma egy-egy tragikus kimenetelű történetet ír le, amelyek sajnos a jelen világunkra egyre jobban jellemzőek, tipikusak lesznek. A történetek különböző eseményeket írnak le, amelyekben rávilágítanak az emberi hiszékenységre, ami az internet révén könnyen kihasználható. A felgyorsult, internet függő életünkre egyre jobban rányomja a bélyegét a tragikus kimenetelű történetek egyre növekvő száma. Filmben szereplő történetek bemutatják az internetes visszaéléseket, a virtuális bántalmazásokat, a gyászoló, megtört lelkű emberek vagy fiatal a társadalomba még nehezen beilleszkedő serdülő elleni átveréseket. Véleményem szerint minden személy a filmben lelkileg sérült ember, akiket könnyen befolyásol az internet. A film mondanivalója elgondolkodtatott. Vajon a saját környezetemben élő emberek is ilyen veszélyeknek vannak kitéve a világhálón? Vajon már a gyerekeim is szembesülnek az ilyen típusú erőszakkal annak ellenére, hogy gyermek védelmi rendszerekkel óvjuk őket. Vajon mikor jön el az a pillanat amikor félve nyúlunk az IKT eszközeinkhez a számtalan ellenünk irányuló visszaélések miatt. Vajon lesz olyan, amikor már a védelmi rendszerek nem tudják felvenni a harcot a ránk törő virtuális ellenséggel szemben? Eljön az a pont az emberiség életében, amikor azt mondjuk, hogy megpróbálunk visszatérni a természetes közegünkbe ahová igazából tartozunk? Valójában szerintem ez már lehetetlen, de a törekvésre való szándék is segíthet az aranyközépút megtalálásához.

Réka Katona 2022.05.18. 20:54:49

Az eddigi filmek közül ez tetszett a legjobban. És nem csak azért, mert teljesen a mai világot tükrözi, hanem azért is mert rávilágít arra, amit mindennél jobban utálok énis. Hogy az emberek többsége vakon megbízik az interneten bárkiben, és szinte bármit elhisz amit ott lát. Hiszen ami az interneten van, és amit ott írnak az egyértelműen úgy van. Vagy mégsem?
Nagyon tetszett az, hogy a film több szálon futott. Be kell vallanom a film elején megijedtem, hogy te jó isten ez meg mégis milyen film lesz? Azt azért be kell vallani a film első jelenetsora elég érdekesnek ígérkezett. A szálak közül nekem egyébként a legjobban tényleg a riporteres nő sztorija tetszett. Be kell vallanom hogy nagyon megsajnáltam őt, amikor a fiú végül elhajtott a többi gyerekkel együtt. A készítők a képzeletünkre bízták a történetek befejezését, és én nagyon úgy érzem hogy a nő karrierjének vége szakadt.
Borzalmas volt látni azonban azt, hogy a gyermekek (10.-es tanulókról van szó) mennyire nem érzik a tetteik súlyát. Film nézése közben azon töprengtem, vajon hogy nem jutott eszükbe az hogy leálljanak az átveréssel? Már eleve az edzőtermi jelenetet a tudjuk mivel feltöltött kulacsokkal is botrányosnak találtam. Azonban mikor kipécézték szerencsétlen srácot nem értettem honnan jön ennyi rosszindulat. Eléggé elszomorító tény az, hogy a rosszindulatukat ki tudják élni manapság az emberek az interneten.
Még egy példa volt a filmben az internetes visszaélésekre. A házaspárról van szó akiknek mindenük odalett. El sem tudom képzelni, hogy a való életben mit érezhet az az ember, akivel hasonló dolog történik. Oda lesz mindene. És mindez az internet, és az azzal visszaélő emberek miatt.
Szerintem a film egy borzasztóan fontos témát dolgoz fel. És bár vannak benne felnőtt atrtalomra hajazó jelenetek is, úgy gondolom érdemes lenne a 15 év felettieknek ezt levetíteni. Tulajdon képpen még a felnőtteknek is látniuk kellene. Hogy tudják velük is, illetve a gyermekükkel is megtörténhet mindez. Sőt mi saját magunk is beleeshetünk ilyen csapdába ha figyelmetlenek vagyunk.
A filmben kifejezetten tetszett az, hogy a szálak összefüggtek. Értem ezalatt azt hogy a magánynomozó (ex zsaru) gyermeke "bántalmazta" annak az ügyvédnek a fiát, aki egyébként az újságíró nőt védte. És a nyomozóhoz kapcsolódott a házaspár története is.

F.Zsuzska 2022.05.19. 15:18:35

Nem ismertem a filmet de örülök, hogy megnéztem. Több szálon fut és többféle élet szituációban mutatja be a napjainkban őrült módon eluralkodó internethasználatot. Fő csapásvonala a filmnek az emberi kommunikáció hiánya. A fiatalok a családi harmónia megélése helyett az internet használatába élik ki fantáziavilágukat. Több család szemszögéből mutatja be ezt a társadalmi problémát. És sajnos a végeredmény nem minden esetben örömteli. Megint abból a szemszögből tudom vizsgálni a dolgot, hogy az amerikai társadalom nagy fokú liberalizmusa, biztosan szerepet játszik a kialakult helyzethez. A karrierista ügyvéd, aki nem vesz részt a családi szeretet-kötelék megélésében, a nővérke, aki nem segít az öccsének amikor kiközösítik, ez szerintem kicsit embertelen hozzáállás. Hiszen az ember a családjához fordul, ha baj van, és ha onnan sem kap támogatást? Annyi súlyos tragédia elkerülhető lehetne, ha jobban figyelnénk egymásra. A másik fiatal srác, aki az interneten keresztül, könnyed pénzkereseti lehetőségként kínálja fel magát, ez is elgondolkodtató, és itt sem láttam stabil és megbízható szülői hátteret. Akkor a megromlott házasságnál is jelentkezik az internet okozta veszteség, viszont véleményem szerint talán ők jártak a legjobban, mert a végére azért egy kicsit összekovácsolta és közelebb hozta őket egymáshoz az a ténykedés miközben próbálták helyre hozni az elrontott dolgokat. Igen vetődik fel a kérdés, hogy ki hogyan éli meg a mindennapokban átélt kudarcokat. Valóban sokszor áldozatok vagyunk az internet káros hatásának, de sokszor mi magunk szolgáltatjuk ki minden személyes adatunkat és teremtünk magunk felé támadási felületet. És mi van akkor ha holnap arra kelünk fel, hogy nincsen a bankszámlánkon pénz, pedig még tegnap ott volt? A kényelmünkért lassan mindent feladunk, de megéri? A film vége meg a teljes döbbenet számomra. A beszélgetések hiánya és a nemtörődömség nagy fokú gyakorlata a tragédiához vezető leggyorsabb út. És elkerülhető lett volna! Miért nem figyelünk egymásra, miért nem beszélgetünk, miért nincsenek közösen megélt szép és jó pillanatok? Nem gondolom, hogy ezek pénzbe kerülnek.

Vigh Erika 2022.05.19. 23:14:44

Nemrég fejeztem be a filmet, nagyon régen láttam már ennyire erős, konfrontáló, nyugtalanító filmet, amelyet mégis ekkora érdeklődéssel figyeltem.
Természetesen 2022-ben a téma nagyon is aktualitását éli, szinte minden ember hétköznapjaiban jelen van az internet és az azok eléréséhez használt eszközök. A sztori rendkívűl realisztikus és magával ragadó, könnyedén megérthetjük a karakterek motivációját is.
A különböző szálak összefuttatásával azt gondoltam, hogy kiszámítható lesz a történet, azonban annyira magával ragadott a realizmus és a történet elbeszélése, hogy ezt a tényezőt hamar elfelejtettem. És hogy miért volt annyira könnyű magával ragadnia a történetnek? Mert mi is minden nap ezeket csináljuk, csak a saját telefonunkon vagy számítógépünkön.
Valamilyen szempontból hasonlít számomra a Requiem egy álomért című filmre, azonban itt a drogot az internet helyettesítette.

JakusKriszti 2022.05.20. 14:57:54

A film engem teljesen letaglózott. A nézés közben többször kellett megállítanom és megemésztenem a történteket, hogy tovább tudjam nézni. Elég nyersen van tulajdonképpen az emberek képébe vágva, a fájdalmas valóság. Abszolút nem söpörtek a szőnyeg alá semmit, hanem minden apró részletbe belementek, és teljesen őszinte az egész.
Engem nem is feltétélen az internetes része fogott meg a dolognak, sokkal inkább a családok helyzetén gondolkodtam el. Hogy mit tesznek ezek az esetek a családokkal, a családtagok hogyan reagálnak, és a végére már eljutnak oda, hogy őszinték egymással, csak van amikor ez már túl késő lesz. Láthattunk példát ara végkifejletre, ami végül jól alakul, és happy end, de sajnos az is látható volt, hogy hiába vagy te őszinte, és teszel meg mindent valakiért, ha az a valaki nem akarja ugyanezt.
Nekem nagyon tetszett, hogy több szálon futott a film, hiszen így több oldalról is bemutatta, hogy honnan hová lehet eljutni, hogy egy egyszerű csínytevésből, hogyan lesz öngyilkosság, hogy egy riportból, hogyan lesz FBI ügy, vagy egy hallott gyermek, és egy tönkre ment házasságból, hogyan lesz majdnem gyilkosság. Ezek mind olyan dolgok, amikbe a mai modern társadalomban bele sem gondolunk. Nem is érzékeljük azt, hogy ami nekünk csupán poén, vagy vígasz, az másnak tönkreteszi az életét. Merem azért remélni, hogy a lelkiismeret még mindenkiben ott van, és bár ez csúnyán hangzik majd, de kívánom, hogy az ilyen emberek, ne tudjanak úgy tükörbe nézni soha, hogy másnak tönkretették az életét.
Aztán jön a kérdések, hogy mégis hogyan tovább, és mindenki elkezdi magát ostromolni, és szépen lassan mindenki belebetegszik ezekbe a dolgokba. Sajnos egyre több ilyen eset van, de mindenki azt gondolja, hogyha nem veszünk róla tudomást, akkor nincs is. Ez a hozzáállas a legundorítóbb dolog, amit a társadalom tehet, hiszen gondoljunk csak bele, attól mert a tömegvéleményt követjük, és ha az "ő csinálja akkor én is" taktikát választjuk, divatossá válunk? Nagyon szomorúnak tartom, hogy az értékek teljesen elvesztek a társadalomban, és mindenki a saját egocentrikus világképével van elfoglalva, miközben körülöttünk a világ porig ég. Fel kellene ébredni!
Számomra kicsit befejezetlen maradt a film, voltak olyan szálak, amiket lehetett volna még húzni egy kicsit, hiszen így maradtak bennem kérdőjelek a mi történttel kapcsolatban, de ez lehet akár valamilen média fogás, vagy ilyen "mindenkinek a képzeletére bízom mi történt" típusú befejezés, ahol kiderül, hogy az emberek hogyan is érzékelik a világot.

Fábián Boglárka 2022.05.20. 17:39:42

Mivel én már láttam egyszer ezt a filmet, nekem túl nagy meglepetést nem okozott. Az üzenetének egy részével is sokszor találkoztam, hiszen nekünk iskolában nem egyszer beszéltek az inetrnet veszélyeiről és emellé általában valamilyen videót vagy filmet is vetítettek. Alapjául véve ez egy tanulságos történet és talán a legerősebb szál benne a tinifiúké, hiszen az a legtöbb oldalú. Először is adott egy gyerek, akinek nincsenek barátai és még valamilyen szinten a saját családja is "elítéli", hiszen más, mint ők. Nem olyan menő, mint az apja és nem olyan népszerű, mint a nővére és ők sem bánnak vele valami kedvesen. Emellett adott egy másik fiú, akit az apja túlságosan szigoruan nevel, sőt olykor már megalázó, ahogy vele beszél. Lépten nyomon hazudik neki, hiszen tudja, hogy az igazságért mi járna. Mind a ketten sérültek érzelmileg, viszont míg az egyikőjük a művészetbe, azon belül is zenébe menekül, a másik a frusztrációját másokon vezeti le. Ennek a két típusnak a találkozása vonzza maga után a végzetes következményt. Jasonnek a chatelés során néha fel is tűnik, hogy igen is van bennük közös, viszont a látszatot fennt kell tartani. A másik, szerintem még jelentősebb szál a házaspáré. Hiszen a gyermekük halála után nem egymásnál kerestek menedéket, hanem máshol. Ennek az adatlopás lett a következménye, ami mind a kettejüket érinti. Hiszen egy chatszoba és szerencsejátékos oldal is lophat ugyanúgy adatokat. Ez az egész pedig elkerülhető lett volna, ha inkább egymás felé nyitnak, nem pedig az internet felé. Illetve ott van még a fiú, aki teljes hasznot élvez az internet nyújtotta lehetőségekből és nem vágyik másra, hiába, hogy a riporternő olyan görcsösen meg akarja menteni. Hiszen ő ezt örömmel csinálja és számára más kilátás nem igazén létezik.

minze 2022.05.20. 19:41:39

A lekapcsolódás egyben a társadalomi életből való kiszorulást is jelentené. Ha van is még olyan munkakör, amit lehet a világháló használata néllkül végezni, a fizetésünkhöz már nehezen jutnánk hozzá internet nélkül, és az adónkat sem tudnánk bevallani. Persze, meg lehet próbálkozni egy teljesen offgrid élettel, állattartással, növénytermesztéssel és cserekereskedelemmel, ahol nem kapunk egészségügyi ellátást és nincs hozzáférésünk a közoktatáshoz, de hogy ez tömegeket érintsen, minimum egy gazdasági válság vagy háború kell. Lássuk be, éppenséggel egyik sincs túl messze tőlünk… Ezt leszámítva két végletes helyzetben engedheti meg magának az ember, hogy teljesen távol tartsa magát az internettől: mélyszegénységben és akkora jólétben, hogy fizetni tudjunk egy stábot, hogy helyettünk netezzen.
Azt tapasztalom, hogy az a generáció, amelyik már az internet korában szocializálódott, tudatosabban használja az internetet, mint elődeik. Tudatos alatt nem a digitális egyensúlyt értem, hanem az internet etikett ismeretét - ami nem feltétlenül jelenti a betartását.

Bliszkó Zsófia 2022.05.29. 14:00:21

Ahogy a társaim is írták, nekem is ez a film volt az egyik legszimpatikusabb.
Ennek a nagy tetszés áradatnak, az lehet az oka, hogy valami nagyon mai témát, nagyon mai formulában dolgozott fel.
Tetszett hogy több szálon fut a cselekmény, ezáltal nem engedett beleunalmasodni hanem résen kellett lennem hogy összerakjam a szálakat.
Maga a probléma amit feldolgoz szerintem aktuális, de a lekapcsolódás sajnos már csak óriási lemondásokkal és a világból való kiszakadással lenne lehetséges. Érdemesebbenk tartanám szabályokkal és tudatossággal kordában tartani az internet használatát,hiszen az internetnek nem csak negatív hanem rengeteg pozitív hatása van.

A mag 2022.06.01. 00:10:22

Azt gondolom van más megoldás, mint a lekapcsolódás, és az a mértéktartás. Ha ráfüggünk valamire az sosem jelent jót, akkor sem, ha csak saját magunkat veszélyeztetjük azzal, de amit a filmben látunk az még súlyosabb, mert nem csak valaki más életét veszélyezteti a két fiú, hanem látszólag nem is tudatosul bennük, hogy mekkora súlya van a tetteiknek.
Nagyon tetszett egyébkénk a film, az újságíró történetszála nekem kicsit erőtlenebb volt a többihez képest.
süti beállítások módosítása