Filmklub

Filmklub

Gettó Balboa

2022. március 23. - auch w.

A sport az egyik lehetőség a mélyszegénységben élő, de kitörni próbáló fiatalok számára, a box pedig kézenfekvőnek tűnhet, mivel többek között az egyén teljesítményére, kitartására, teherbíró képességére épül. A profi box képes biztosítani azt a magas életszínvonalat, amely csak álom lehet a legtöbb, szegényes körülmények között élő fiatalnak. Tényleg ekkora lehetőségeket rejt a box, valóban eszköz a kitöréshez?

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklub-tok.blog.hu/api/trackback/id/tr9817787610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varga Emma (NJNUEK) 2022.03.23. 23:42:43

Bennem ez a film kettős érzéseket váltott ki: egyrészről nagyon közel érzem magamhoz ezeket a kilátástalan sorsú fiatalokat, mivel azon a környéken, ahol élek rengeteg ilyen fiatallal ismerkedtem meg. Másrészről nem érzem azt, hogy ez a film beváltotta volna a hozzá fűzött reményeket. Úgy állítja be, hogy ebből a mélyszegénységből ki lehet törni, ez egy hétköznapi történet. Viszont a valóság az, hogy a filmben bemutatott "sikersztori" egyáltalán nem mindennapi.
Elgondolkodtató, hogy miért pont a boksz? Miért jelenik meg szinte mindig a boksz a gettó tagjainak kedvelt sportjaként? Szerintem a válasz a düh, az elfojtott agresszió kiadásában keresendő. Sokszor én is úgy érzem, hogy ordítani lenne kedvem, szerintem mind vagyunk így vele az életben. De egy ilyen kilátástalan helyzetben szerintem életmentő a testnek és léleknek is.
Beszélgettünk arról is, hogy milyen nevetségesen keveset kapnak a bokszmérkőzésekért. Sajnos ez a probléma már nagyon régóta fennáll, szerintem azóta, hogy a pénz, mint fizetőeszköz a képbe került. Mindig lesznek olyanok, akik mások kemény munkája és verítéke árán jutnak könnyű pénzhez. Sajnos ez egy elég gyakori jelenség.
Összességében úgy érzem, hogy az ellentétes érzések ellenére is azoknak a számát gyarapítom, akik értékesnek találták ezt a filmet, és örültek, hogy megnézték!

Oroszi Fanni 2022.03.25. 19:18:47

Mikor először meghallottam a film címét nem tudtam hogy mire számíthatok. Majd mikor elkezdtem nézni felkellete az érdeklődésem. Az első tíz percben nem volt teljesen világos számomra hogy akkor most ki is a fő szereplője a filmnek. Majd rájöttem hogy a bokszoló srác és az edző egyaránt az akkor kezdtem jobban nyomon követni mind a kettőjüket. Ez hogy két szemszöget is megvizsgál ez a film ez nagyon jó. Mivel láthatjuk hogy az edző aki már a rossz útról tér vissza hogy küzd a társadalmi előítéletek ellen és azt is láthatjuk hogy hogy küzd egy nehéz sorsú rossz körülmények közül induló fiatal srác.
Beszélgetünk az órán arról hogy miért mindig a boksz az a sport amiről egy - egy ilyen film megszületik. Az én véleményem szerint azért lehet ez így mivel ez az a sport amihez talán a legnagyobb küzdeni akarás és kitartás kell. Ami mellett nincs másra időd mint ahogy ezt a filmbe is láthatjuk. Még annak ellenére is hogy igen csak kicsi a kitörési lehetőség.
Úgy gondlom hogy a maga kategóriájában ez egy jól elkészített film.

F.Zsuzska 2022.03.25. 19:22:40

Nem ismertem a filmet és nem is hallottam róla de örömmel értesültem arról, hogy csináltunk ilyen problémát érintő dokumentumfilmet.Érdekesnek találtam, hogy a box szemszögéből vizsgálódik, pedig lehetne sok más megközelítésből tanulmányozni ezt a társadalmi problémát. Talán mert az ökölvívást a szegénységgel azonosítják? Vagy, hogy abból csak ezzel a sportággal lehet kitörni? Miért nem lehet esetleg más tevékenységi formákkal kitörni a nehéz sorsú fiataloknak? Talán azért mert a többi sporthoz némi anyagi függetlenség kell az eszközök megvételéhez, ami némely esetekben több tíz-ezrek és nincs rá esély, hogy meg tudják venni, hiszen a mindennapi megélhetés is problémát jelent nekik.Vagy esetleg azért az ökölvívást válasszák mert ennek esetleg státuszbeli jelentőségtartalma lehet? A filmet több irányból is értelmezni tudom. Lehetséges- e, hogy ha ezeket a gyerekeket, fiatalokat intellektuálisabb foglalkozásokba vonnánk be, nem lenne hatékonyabb a jövőt nézve? Esetleg ha az ökölvívást válasszák és azt vizsgáljuk meg, mint sportág az is válhat az előnyükre, hiszen kitartásra és kemény munkára tanít, a kérdés, hogy a jövőben arra fogják-e használni a megszerzett tudást? Gondolom ha tényleg változtatni akar az életén és ki akar törni a nyomorból, akkor igen és nem használják fel a jövőben erőszakos cselekedetekre a megszerzett tudást. Mindenképp meg kellene próbálni esélyt és lehetőséget teremteni ezeknek a fiataloknak a változásra. A döntést a változásra úgy is nekik kell meghozni, ennek kétoldalúnak kell lennie az kevés ha csak mi szeretnénk nekik segíteni. Sokszor a felismerés a változásra is már jelentős nekik. Egyébként nagyon nehéz lehet, úgy élni a hétköznapokban, hogy semmilyen építő és támogató légkör nem vesz körül, szerintem nagyon nagy önmunkára és szorgalomra van olyankor szükség, hogy egyáltalán kapaszkodót találjon.A címet jól eltalálták, véleményem szerint tükrözi a mondanivalóját az alkotásnak. Egyik oldalról nézve kitörési lehetőség is lehet, de ugyan akkor a kizsákmányolás is szerepet játszhat.A cél mindenképp egy jobb élet reménye.

Farkas Tamás920810 2022.04.11. 15:59:05

A filmről eddig nem hallottam, de ez a különleges cím felkeltette iránta az érdeklődésemet. A boksz napjaink egyik legkedveltebb sportja. Tőlem ugyan távol áll, de vannak közeli ismerőseim, akik szeretik nézni, sőt űzni is ezt a sportot. Miközben néztem a filmet folyamatosan azon töprengtem, hogy miért és mire jó a boksz? Miért jó, ha a másikat ütjük, és fizikai fájdalmat okozunk neki? Belső frusztrációt dühöngünk ki, ha ütünk egy zsákot? Érzelmeket bokszolunk ki magunkból? Meghatároz egy társadalmi réteget a boksz? Esetleg beskatulyáz? Általa valóban van kitörési lehetősége egy kilátástalan fiatalnak, aki céltalanul bolyong a mindennapokban és csak úgy sodródik az „árral”? Nos, az a megérzésem, hogy a boksszal valóban kilehet magunkból adni az érzelmeket. Dühöt, csalódást, agressziót. Olyan mélyen rejtőző érzelmeket is felszínre hozhat, amire nem is gondolnánk. Mindenkinek vannak elfojtásai, olyan mindennapi problémái, amire nem szívesen gondol, vagy nem szívesen beszél róla. Elmenekül előle. De miért? Mert fél tőle. Nagy Sándor szavaival élve: „Győzzétek le a félelmet s legyőzitek a halált!” A Balboa filmre felruházva a gondolatot, valóban csak úgy nyerhetsz, csak úgy törhetsz ki, ha először önmagadat győzöd le. Ha legyőzöd a saját félelmed, ha átmersz lépni azon a bizonyos ajtón, amit valaki kinyit neked, viszont csak te tudod átlépni. Neked kell képesnek lenni rá. Eltekintve most a boksztól, nem csupán sporttal lehet magunkból érzelmeket kiadni. Mielőtt elkezdtem az egyetemet énekes-színészként végeztem és a zene, az éneklés betölti mindennapjaimat. Számomra az éneklés az, amivel sokszor kitudok magamból adni olyan érzelmeket, gondolatokat, amiktől szabadulni szeretnék, amiket leakarok győzni. Változó, hogy ez mennyi időt vesz igénybe, de mindig sikerül. Ahogy a mondás is tartja: az idő minden sebet begyógyít. Véleményem szerint a film túl álomszerű. Vannak olyan tehetségek akik „kemény munkával, sok áldozattal és harccal” (idézet: Fame c. musicalből) a nyomorból a rivalda fénybe tudnak kerülni, de rengeteg olyan fiatal van a világban, akik társadalmi helyzetük miatt sajnos csiszolatlan gyémántok maradnak és a tehetségük kárba vész.

Sz. Viktória 2022.04.19. 14:28:31

A film címének hallatán rögtön a Rocky Balboa film ugrott be, így fejben azonnal a bokszhoz kapcsoltam a filmet. A film nézése közben jó érzéssel töltött el, hogy vannak olyan önzetlen emberek, akik minden akadály ellenére küzdenek a rossz sorsú fiatalok megsegítéséért, hogy ők ne kallódjanak el.
Én, mint négy fiúgyermek átlagos édesanyja nem engedném a fiaimat bokszolni. Ennek különböző okai vannak. Meggyőződésem, hogy a családok többsége az én nézőpontomat vallja. Ezért gondolom azt, hogy azért találnak kiugrási lehetőséget a szegény sorsú gyerekek ebben küzdősportban, mert a szülők kevésbé foglalkoznak velük nem igazán érdekli őket, hogy gyerekekkel mi történik.
A rossz sorban nevelkedő főszereplő számomra példaképemmé vált. Akaratereje, hozzáállása példaértékű. Két malom közt őrlődik, meg kell felelnie a sportban és el kell tartania a családját. A kemény feladatoktól szinte összeroppan, mint testileg, mint lelkileg. A film nem mutatja be a boksz árnyoldalát, azt, hogy ezeket a fiatalokat ki is lehet használni. A kiszolgáltatott sportolókat kishalként belehet dobni a nagy profi bokszolók előnybe jutásának érdekébe, mivel ők nem tudják érdekeiket kelő képen érvényesíteni.
Mégis vannak sikertörténetek. A küzdelem nem áll meg, harcolni kell minden akadály ellenére a gyerekekért, hogy egyenlő esélyekkel induljanak a felnőtt életükbe. A film erre ad példamutatást, ami számomra nagyon tanulságos és útmutató is!

Márta Tina Osgyáni 2022.04.24. 15:13:00

A kitörés kérdésköre mindig aktuális és fontos téma, ennek eszköze lehet a sport, vagy bármi más, amiben tehetségesnek bizonyul az ember. A box talán elérhetőbb azok számára is, akik nem tudnak megfizetni egy uszoda bérletet, edzőterembe járni, vagy akár az adott sportághoz szükséges eszközöket.
A hasonlóan alacsony társadalmi rétegek számára a mindennapi élet is maga a küzdelem, nap mint nap harcolnak az életért, a boldogulásért. Bár sokan talán már nem is próbálkoznak a kitöréssel, mert kevésbé fájdalmas számukra elfogadni a sorsukat és beletörődni abba, mint küzdeni, de akiben megfogalmazódik a vágy, annak nagy lehetőséget nyújt bármilyen sport, legyen az foci vagy box.
A boxot sokan erőszakosnak tartják, ám ha helyesen gyakorolják, úgy csupán küzdelem, nem mellesleg feszültség levezetésnek is tökéletes, ami valljuk be nem csak az alsóbb, de az átlag, sőt a felsőbb rétegek számára is elengedhetetlen.

Hadrik Hajós Angi 2022.05.09. 12:18:24

Tipikus problémája ez a mai cigány származású fiataloknak, jellemzően ott, ahol kevesebb a kiugrási lehetőség. Nem feltétlenül mélyszegénységre gondolok. Pest megyében élek, nem szegény környéken, nem is szegény családok között, ilyen is, olyan is van. Konkrétan az adott szituációt is ismerem.
Lányom egyik volt osztálytársának bátyjai szintén bokszoltak, sőt a környéken sok cigány származású fiatalember. Nem feltétlenül azért, amit feljebb írt valaki, mert agresszívak és így élik ki. Nyilván, a fiúgyerekek feszültséget is vezetnek le, de nem ez a fő mozgatórugó. Hanem, mert a boksz könynen elérhető. Csak a két öklöd kell, meg a lábaid, amik veled vannak mindig, nem kerül plusz pénzbe. Bokszmeccs bárhol rendezhető, nem kell kiépített pálya, nagy szervezés, stb. Viszont, jól fizet, ha összevereted magad. Ezért, ez egy bizonyos ideig jelentős bevételi forrás lehet ezeknek a családoknak. Viszont, sajnos, ez az orosz korcsolyázó és tornászlányok tipikus esete....hamar kiégnek. Már nagyon fiatalon, alig 15-18 évesen. Ezért, folyamatosan járkálnak a falvakban fiatal embereket keresve az mentorok, akik felkutatják és beszervezik ezeket a fiatalokat,majd, amikor "kiöregszenek", lazán eldobják őket. Szóval, nem igazán reális vagy jellemző a sikertöténet sztori ebben a helyzetben. :(

Fábián Boglárka 2022.05.10. 14:31:44

Számomra ez a film már csak azért is érdekes volt, mert én olyan helyen nőttem fel, ahol rengeteg cigány ember lakik és sajnálatos módon nem a tehetős rétegből valók. Azt mindenek előtt kiemelném, hogy a filmnek nem az volt a célja, hogy ezeket az emberek sajnáljuk. Egy objektív képet tárt elénk arról, hogy igen is létezik ilyen. Hogy milyen módon használják ki páran a fiatalok helyzetét és naivitását és azt, hogy aki viszont önzetlenül segít, az nem érvényesül. A film valószínűleg azért is fekete fehér, hogy ne a cigánysággal kapcsolatos előítéleteink és sztereotípiáink vezéreljenek a film megtekintése során. A bemutatott fiú élete már ránézésre se könnyű. Szereti a sportot és ebből szeretne élni, viszont folyamatosan falakba ütközik. Emellett igen fiatalon apává válik, ami nem könnyít a helyzetén, hiszen a gyermekéért felelőséggel tartozik és ez hajtja akkor is, amikor éjszakába nyúlóan dolgozik. Sokszor állítják nehéz döntések elé és az is történethez tartozik, hogy minden meccsen a testi épségét veszélyezteti, hiszen ebben látja a kitörés lehetőségét. Valószínűleg sok hozzá hasonló fiatal látja ebben a jövőt, viszont a sport karrierben mindig ott bújkál a veszély, hogy egy komolyabb sérülés és a karriernek vége. Talán annak a vonzata is lehet ez a jelenség, hogy a gyerekek nem kapnak megfelelő tájékoztatást arra, hogy mik a lehetőségeik, illetve nem egyszer láttam arra példát, hogy ha még elő is fordul tehetséges gyerek (legyen tehetséges sportban, matekban, bármiben), a környezete könnyen befolyásolja és visszahúzza, ahelyett, hogy motiválná.

Viktória Szabó (WL6I3T) 2022.05.10. 16:28:21

Ez a film egy szegényebb sorsú, rossz közegben felnevelkedett fiúról, es pályafutásáról szól. A fekete-fehér film valószínűleg arra próbalja felhívni a figyelmet, hogy nem az a történet lényege, hogy a főszereplő cigány származású. Ez emlékeim szerint szóban sem hangzott el. Lényegében egy férfi a helyi gyerekeken próbál segíteni. Ezt olyan formában, hogy ingyen edzéseket tart, épp ott, ahol akad hely erre. Így a gyerekek olyan foglalkozással ütik el az idejük, ami hasznos is igy kevésbé jut idő arra, hogy olyan dolgokba keveredjenek, ami az egész életüket megpecsételheti. A történet egy siker történetet emel ki, ami valóban megtörtént. Próbálnak a dokumentumfilmhez hasonlót alkotni, viszont mint szerintem a legtöbben tudjuk, hogy a kamerák hatására ezt szinte lehetetlen hitelesen felvenni. Végig a kitörésről szól az egész, de nem gondolnám, hogy ez egy kifejezetten hatalmas kitörés lett volna. Tagadhatatlan sikere volt a főszereplőnek, de további életében, hogy ez milyen kitörést is okozott arra nem kaptunk választ. Valamint ez csak 1 db sikeres történet a sok gyerek közül. Es ehhez a "sikerhez" vezető út, tele volt kisebb-nagyobb buktatokkal. É sokkal valószínűbb, reálisabb ezeknek a buktatóknak a bekövetkezése, mint maga a siker és a kitörés.

Liliána Viktória Szabó 2022.05.12. 10:56:15

A film címének hallatán rögtön nem tudtam, hogy hirtelen miről is fog szólni. Azonban kicsit elgondolkodva rajta, rájöttem, hogy mindenképpen valamilyen mély szegénységből jövő fiatalról lesz benne szó. Éppen a film megnézése előtt láttam egy hasonló filmet, amelyben egy korábban box világbajnok édesanya tér vissza hosszú évek eltelte után a sporthoz, ő is azért, mert ezt az egyetlen egy kiutat látja a szegénységből. Tehát úgy gondolom, hogy ez a téma, és maga a probléma sem új keletű. Őszintén szólva én ezt egy nagyon jó kitörési lehetőségnek látom a szegény fiatalok számára. Hiszen ők sajnos az utcán nevelkednek szinte, és ahhoz hogy az akaratukat érvényesíteni tudják igenis meg kell tudni védeniük magukat. És ha valaki így felfedezi őket, és felkarolja, akkor azt, amit úgy megtanultak, akkor azt ellenőrzött körülmények között, nem a másik végső legyőzéséig, de űzni tudják. Azonban természetesen ennek is, mint mindennek megvan az az oldala is, hogy ha olyasvalakivel hozza őket össze az élet, aki úgymond kihasználja őket. Ugyanis erre is láttam már filmben is példát. Akkor nem biztos, hogy ez egy jó kitörési lehetőség a számukra. Abból a szempontból viszont mindenképpen pozitívnak gondolom, hogy megmutatja, hogy igenis mindenkiben van valami tehetség és hogy ha azt felfedezik, akkor akárkiből válhat ismert és elismert ember.

Evelin Juhász WGRRH1 2022.05.15. 16:48:09

A cím hallatán nem tudtam mire számítsak, ráadásul az is meglepett, hogy magyar film. A szegénysorból kitörő tehetség a hollywoodi filmek egyik kedvenc alapanyaga. Számtalan ilyen történek született, de ennek a filmnek az egyik különlegessége, hogy ráadásul fekete-fehér is. Erre a kitörésre a talán legegyszerűbb út valamilyen kiemelkedő sporteredmény által vezet, amit a film is jól mutat. A boxot talán azért szokták a szegénységgel párhuzamba vonni, mert nincs súlyosabb anyagi vonzata (eszköz, bármi, amit ki kellene fizetni), főleg a fizikai erő számít, amit pénz nélkül is el lehet érni. Valamint az elfojtott düh és agresszió is közrejátszhat.
Egy szegény sorsú embernek legtöbbször az egyetlen lehetősége, ha valamiben kiemelkedő. Ez a film is erre ösztönöz és bemutatja, hogy bárkiből lehet elismert ember.

Réka Katona 2022.05.18. 20:32:25

A többséggel ellentétben nekem vegyes érzelmeim vannak a filmel kapcsolatban. A magyar rendezésekhez én alapból előítéletesen állok hozzá. Ezzel a filmmel sem történt másképp, és nem is nyerte el a tetszésemet.
Maga a film története érdekes volt. Végig követhettük azt, ahogy egy sportoló eléri a saját maga által elérni kívánt csúcsot, családot alapít, és küzd azért hogy legyen mit letennie az asztalra. A fiatal férfi kitartása roppantul ösztönző és motiváló volt. A történet másik "főszereplője" Misi bácsi szerintem egy magával ragadó karakter volt. Mindig arra törekedett, hogy az általa edzett gyermekeknek legyen hol edzeniük, legyen hol kiadni magukból a feszültséget. Ez lehetett egy tornaterem vagy akár a park közepe is. Jó útra szerette volna terelni a gyermekeket, ugyan úgy, ahogy a szomorú története után ő is megtalálta a sajátját. Nem mondott le soha senkiről a filmben, és mindenkit arra ösztönzött, hogyha bármi van keressék nyugodtan. Szeretet sugárzott az egész karakteréből.
A karakterek megnyerő sajátosságai ellenére sem tudtam élvezni a filmet. Számomra sok jelenet nagyon túlnyújtott, és unalmas volt. Bár lehet csak az én ízlésemnek nem fellet meg. a kameraszögek néha teljesen érthetetlenek voltak, és számomra az hogy maga a film fekete fehér volt egészen az utolsó jelenetig szintén nem volt egy megnyerő húzás. A már említett színes utolsó jelenettel pedig az volt a bajom, hogy a film egésze alatt arra vártam, hogy jusson el a bajnoki döntőig. Ám ennek csak egy kis jelenetét láttuk, amelyben Zoli felemeli az öklét és készül lecsapni. Majd ezután jött is az ismertető szöveg és a stáblista.
Természetesen valószínűnek tartom, hogy a filmnek a sajátosságai (fekete fehér kép, elnyújtott jelenetek, furcsa kameraszögek, idegtépő lezárás) mind-min dszolgáltak valamire, csak én nem tudtam értelmezni és értékelni. A története azonban megfogott, és a karakterek személyisége magával ragadott.

Mihály Melinda (TK7YNU) 2022.05.19. 23:41:40

A film képi világa meglepő volt számomra, a fekete-fehér színvilág a véleményem szerint nem illett a modern, korunkban is jelen lévő problémák feldolgozásához, továbbá a filmzenék hiánya is feltűnt.
A film bemutatja, miként nyújt a box lehetőséget a mélyszegénységben élő fiatalok számára a kitöréshez, és milyen erőfeszítések árán lehet eredményeket elérni ebben a sportágban - a rengeteg edzést bemutató jelenettel tárul ez a néző elé.
Az egyéni teljesítmény, kitartás, teherbíró képesség mind mind fontos elemei ennek a sportnak, de véleményem szerint ezen értékek az élet sok egyéb területén is hasznot hozhatnak.
Hogy valóban hordozza-e magában a box azokat a lehetőségeket és értékeket, amiket a film felvázol, szkeptikusan szemlélem, az én véleményem szerint a sporthoz szorosan kapcsolódó alapvető értékek önmagukban is fontosak, és az élet más területén is előre mozdíthatnak (például a munkában), ugyanakkor egyetértek azzal, hogy szinte bármely sport jövedelmezőbb lehet a megfelelő eredmények elérése után, mint egy más, általánosabb munkavégzés.

JakusKriszti 2022.05.20. 08:27:36

A film címéből már következtettem, hogy sport filmről van szó. Őszintén szólva sosem szerettem ezeket a sportos (legtöbbször afroamerikai szereplőkkel teledobált) filmeket. Szerintem kicsit snassz a sztori, miszerint van egy szegény játékosunk, akiket felkarol egy edző, vqgy csak saját bátorsága miatt jelentkezik egy sportmérkőzésre, és voilá, megnyeri, majd az egész filmben ünneplik őt. Sajnos ennél a filmnél is ezt éreztem. Természetesen a lényegét értem ezeknek a filmeknek, de engem sajnos nem fognak még ezek a tömegesen gyártott sztorik. Nyilván van ennek háttérsztorija, amibe ha nagyon belemennék, azt mondanám, hogy a boksz népszerűsítése a a cél, hiszen úgymond ez lehetne a "szegények sportja" mert sem anyagi támogatásra nincs nagyon szükség, és valljuk be, az ész sem fő feltétel a film elsajátítására.
Ha a való élethez viszonyítunk, akkor persze nem tömeg sztori, hiszen azért ezek a történetek a filmiparban léteznek leginkább. Nem mindennapi, hogy valakiből pusztán a tehetségéért és a bátorságáért elismert lesz, ez inkább a ritkább események közé sorolható.
A filmben ami nagyon tetszett az a színészek és karakterek megválogatása. Nagyon jól eltalálták a színészeket, illették a karakterekhez. Remekül megformálták a karakterek személyiségét is, nagyon élethű volt, és a legjobb színészeket választották a feladatra.

Vigh Erika 2022.05.20. 18:30:02

Meglepett, hogy a Gettó Balboa egy magyar film. Pontosan emiatt elég szkeptikusan álltam hozzá, mert számomra nagyon kevés magyar film értékelhető. A történet -bár sokszor használt- mégis gyönyörű. Mindig is közel álltak a szívemhez az ilyen és ehhez hasonló gyermekek, és örülök neki, hogy egy ilyen jóízlésű magyar filmben is láthattam ezt. Magával ragadott, hogy a film szinte teljes egészében fekete-fehér volt, majd a legfontosabb pillanatban a végén pedig színes. Ez utánozhatatlan hangulatot kölcsönzött neki, szerintem ez zseniális rendezői húzás volt.
Természetesen voltak olyan jelenetek, amelyeket kissé vontatottnak, vagy nehézkesnek éreztem, azonban mindezek ellenére is szívesen ajánlanám a filmet megnézésre.
A legmeghatóbb számomra az volt, amikor Zoltán megtudta, hogy apa lesz. Arra gondoltam, hogy már nem csak a saját álmaiért éri meg küzdenie, hanem a piciért is.

minze 2022.05.20. 19:20:49

A kérdésre a legszebben maga az edző, Sipos Mihály, a megtért alvilági figura válaszol egy interjúban. Évtizedekeig droghasználó volt, és sokáig utcai verekedéssel, ökölvívással kereste meg a kenyerét, és vívta ki környezete elismerését. Azt állítja, hogy sporttal a droghoz hasonló hatás váltható ki, ugyanis edzés közben boldogsághormon szabadul fel a szervezetben, ami tovább tart, mint droghasználatkor, ráadásul az ember tiszta fejjel élvezheti ezt az állapotot. A sport rendszerességet ad, kitartásra nevel, és megtanít a gyengébbek védelmére, saját és mások erejének tiszteletére. A hozzá járó gyerekek nem verekszenek az utcán, nem használhatják az erejüket rombolásra mert azzal kizárják magukat az edzésekről. Tehát alapvetően nem a box-on, mint sportágon van a hangsúly, hanem a testmozgáson. Bár téppenséggel a verekedésnek, küzdelemnek metaforikus jelentése is van, ami egy filmben jó, ha van. És talán - a futás mellett - ez az egyik legkevésbé elit sportág, mert kicsi az eszközigénye és nem kell hozzá sepciális tér, mint ahogy ebben a filmben is Misi bácsi lakásán kezdenek edzeni.

Bliszkó Zsófia 2022.05.29. 14:45:16

Az hogy ez magyar film, számomra is meglepő volt.
Én sajnos( vagy nem sajnos) nagyon szeretem azokat a filmeket amik ezekről a siker sztorikról szólnak. Engem bármikor meglehet venni ezekkel a történetekkel.
A fekete fehér filmeket pedig bármennyire próbálkozom sehogy se tudom megszeretni.
A film legérdekesebb kérdései közé tartozik az hogy miért pont a box amiben kitűnik. Erre több válasz is van szerintem. -Első sorban az anyagi források, a boxhoz igazán nem kellenek drága felszerelések.
-A sanyarú sors által felgyülemlett sok feszültség és agresszió levezetése.
-A tér is fontos, hiszen nem szükséges hozzá különösebb helyszín. Elérhető bármikor.
-Valamint az ilyen helyeken, gyakran a verekedés nem ritka dolog, így ez ad egy fajtaí biztonság érzetet is.
Tetszett összeségében a film, a jó magyar filmek közé tartozik.
süti beállítások módosítása