Filmklub

Filmklub

Az állampolgár

2019. április 13. - auch w.

Az állampolgárság sokkal többet jelent a hivatalos elismerésnél, papíroknál: emberi viszonyokat, összetartozást és közösséget, de ugyanígy benne van a menekülés, a harc a hivatalokkal és a küzdelem az előítéletekkel. Ahhoz, hogy mindez érzékelhető legyen, szembesülnünk kell saját hazánk állampolgáraival és menekültjeivel, egy fekete bőrű bevándorló egyszerre fiktív és valós sorsával.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklub-tok.blog.hu/api/trackback/id/tr6614761894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dobi Zsófia 2019.04.23. 17:35:30

Személy szerint, én nagyon féltem ettől a filmtől. Bár már a film megnézése előtt megtudtuk, hogy a forgatókönyv korábban elkészült, mint ahogy Magyarországon a téma aktuálissá vált volna, mégis igen fontos kérdéseket feszegetett már akkoriban is. Az interneten is próbáltam utána olvasni egy-egy véleménynek, de érdemleges hozzászólást sehol nem találtam. Azon kívül, hogy az egyik weblapon, két ember azon vitatkozott, hogy melyikük látott már több "bajba jutottat" és ki az, aki csak az interneten okoskodik, hogy így, meg úgy kellene segíteni vagy éppenhogy nem segíteni a menekülteken, nem sok mindent találtam. Tovább kutakodva leltem két cikket. Az egyik meg akarta győzni az embereket, mennyire jó a film és milyen jól megfogja a témát (https://444.hu/2017/01/13/egy-magyar-film-ami-nekifutásból-teli-rüszttel-torkon-rúg), a másik cikk, azonban egy kicsivel kritikusabban állt hozzá (index.hu/kultur/cinematrix/2017/01/26/vranik_roland_az_allampolgar_menekult_magyar_film_kritika_dr._cake-baly_marcelo_mahr_agi_arghavan_shekari/). Az utóbbi cikket elolvasva, bennem is felmerült egy-két gondolat. Baráti társaságommal már mi is többször elgondolkodtunk, hogy vajon letudnánk-e tenni a magyar nyelvvizsgát. Igaz, hogy az nem akkora horderejű, mint az állampolgárság megszerzése. De, amíg egy nyelvvizsgához "csak" a magyar nyelv szabályait és használatát kell tudni szóról, szóra tökéletesen, addig az állampolgársághoz jogokat, hungarikumokat, stb. kell ismernünk. Vajon ezeket mi magyarok tudjuk?! Az afgán menekült hölgy karakteréről keveset tudtunk, így Őt inkább mellékszereplőnek mondanám. A tanárnő karakterét valahol megértettem, bár az a véleményem, hogy Ő maga is ki akart már "ugrani" a saját életéből és a "tanítványa" adta meg azt a lehetőséget, amivel élt. Így a következményekért nem csak a főszereplő volt a felelős, hanem nagy részben Ő is. Az utolsó pár percét nem értettem a filmnek. A film egésze alatt egy küzdő, kitartó férfi, a film utolsó 5 percében hirtelen mindent feladott és új életet kezdett Németországban. A kérdés már csak az, hogy ott mennyivel fog jobban élni? Ezt persze csak találgathatjuk...

Eszter Király 2019.04.24. 11:23:56

A film elején nem gondoltam volna, hogy egyszerre ilyen sok problémával fog foglalkozni. Megmutatta, hogy milyen nehézségek árán szerezhető meg a magyar állampolgársághoz szükséges papír. Egészen eddig nem is tudtam, hogy milyen nagy mértékű tudás szükséges ehhez. Természetesen a magyar nyelvvizsga elengedhetetlen, de a sok kultúrával kapcsolatos kérdésre nem gondoltam. Sokra valószínüleg én sem tudnám a választ és szerintem a magyarok nagy része így lenne vele. Elszomorító volt látni, hogy a munkával, lakással és nem kevés akarással rendelkező fekete bőrű főszereplő mennyi elutasítást kapott az állampolgársági vizsgákon. Véleményem szerint a filmben nem csak a tudása alapján ítélték sikertelennek ezeket a vizsgákat, hanem a bőrszíne és a származása miatt is. Ezen kívül megjelent egy magyar család is, amelynek tagjai szintén elutasítóan viselkedtek Wilsonnal. A család életében nem fedeztem fel semmi féle boldogságot. Valószínűleg ebbe unhatott bele a másik főszereplő, a tanárnő, aki örömmel segítette Wilson tanulását. Kapcsolatuk hamarosan elmélyült, szerelmesek lettek egymásba. Azt gondoltam, hogy a film boldogan ér majd véget, Wilson megszerzi állampolgárságát, elköltöznek a tanárnővel egy közös lakásba, ám nem így alakult. Kíváncsi lettem volna, hogy a szereplők későbbi élete hogyan alakult.

nikolett.ilyés 2019.04.24. 11:34:40

Már egy ideje érdekelt ez a film, de még nem láttam. Örülök, hogy megnéztük. Már a film első 5 percében elgondolkodtam, hogy vajon Magyarországon, magyar emberek közül hányan mennének át ezen a "teszten", helyesen válaszolva a feltett kérdésekre. Valószínűleg kevesen... De mégis, nekünk ugye nem kell bizonygatnunk állampolgárságunkat, születésünktől megkapjuk. Ez az egész, az állampolgársági jog megszerzéséhez szükséges procedúra (mint ahogy azt a film utáni beszélgetés során is taglaltuk) nagyon hosszadalmas minden országban, szinte elveszi az ember kedvét az egésztől. A főszereplő mégis kezdettől fontosnak tartotta és az afgán nővel való megismerkedése után pedig még inkább, az esetleges házasság miatt. A kettejük kapcsolata nagyon érdekes volt számomra. Tényleg egy olyan kapocs fűzte össze őket, amit nem érthet meg akárki, még Mari sem. Az ő szemszögéből nézve egyébként egy ideig teljesen érthető volt minden, amit tett (mármint nem a férje megcsalására gondolok nyilván, hanem erre a furcsa Mari-Wilson-Shirin kapcsolati háromszögre). Valóban nehéz lehet megérteni, hogy min mehetnek keresztül a menekült emberek.
A film végén, én úgy vélem - bár nem derült ki -, Wilson megkapta az állampolgárságot. A sors iróniája, hogy akkor már szinte mindegy volt...
Összességében nagyon tetszett a film, bátran ajánlanám másoknak is megnézésre (pedig nem vagyok nagy rajongója a magyar filmeknek), de különösen tetszett, hogy a szereplőket valójában teljesen amatőr, a színészettől távol álló emberek formálták meg.

ViolaKovács 2019.04.26. 16:45:39

Remek film! Megérintett, ahogyan Wilson keményen küzd a magyar állampolgárság megszerzéséért, és bár sok ideig tart ez neki, nem adja fel a harcot. Megértem őt, mivel nekem sem ingyen adatott a magyar állampolgárság, hiszen nem ide születtem. Bár magyar vagyok, nekem is „küzdenem” kellett érte. Valahol talán kissé igazságtalan, hogy olyan kérdésekre kell felelnie, amikre valljuk be, valószínűleg mi sem tudnánk válaszolni. Sajnálom Wilsont, amiért egy olyan országból kényszerült eljönni, ahol mindennapos a kín, a halál, s emiatt már hazájának sem képes tartani azt a helyet. Ő egy becsületes ember, aki tényleg a nyugalmat keresi, és képes alkalmazkodni. Dolgozik, vannak barátai, és szerelme is lesz. Sikerült neki külföldiként egy idegen országban, egy új kultúrában egy új életet kezdeni. Ő valóban akarta ezt. Az elmúlt évekből nem sok pozitív élményem van a menekültekkel kapcsolatosan, azonban ez a film ráébreszt arra, hogy nem minden menekült „rossz”, és nekik is van szívük.

MarkóBorbála 2019.05.08. 11:02:31

Lenyűgöző, ahogy Wilson küzd azért, hogy állampolgár legyen Magyarországon. Sajnos az embernek olyan kérdésekre kell válaszolnia, amire egy átlagos magyar állampolgár valószínűleg nem tudná a választ. Az afgán nővel való kapcsolata, pedig nem mindennapi volt, az nem igazán értheti meg, aki nem éli át, mert őket egy különleges kapocs fűzte össze. Wilson egy becsületes ember volt, voltak barátai, munkája, majd végül szerelemre is talált. Irigylésre méltó, ahogyan az egész film alatt küzdött, látszott rajta, hogy ő tényleg szeretne magyar lenni. Alkalmazkodott egy teljesen más ország elvárásaihoz, kultúrájához, és új életet kezdet.
Tényleg jó volt, hogy a történet valóságosabbnak tűnt azzal, hogy amatőr színészek játszották el. Bátran merném másnak is ajánlani.

Melani Héjja 2019.05.08. 21:33:46

Most láttam először ezt a filmet és meghökkentő volt számomra szemtől-szembe a magyar állam elutasító viselkedését más nemzetiségű emberrel. Egyből arra gondoltam, hogy valójában ilyen a magyar mentalitás; minden megismerés nélül azonnal ítélkezünk külső ránézésre. Szinte soha nem gondoljuk át, hogy lehet csak mert más a bőrszíne attól még ő is ugyan úgy ki szeretne teljesedni az életében mert saját magának felépített értékrendszere és álma van, csak annyi a hibája hogy nem az ő országában szeretné ezt megvalósítni hanem egy másik, hozzá közel álló országban.
A migráns kérdés lassan már évek óta mindennami téma az államban. Vamamilyen szinten egyet értek azzal, hogy minden nemzatiségű embernek meg van a saját országa, ahol meg kell próbálni érvényesülni és célokat elérni. Viszont amikor már abban az országban ez nem megy és nem megvalósítható akkor azzal is egyet értek, hogy másik országban kell keresni a lehetőségeket. És szerintem minden országnak nyitottnak kéne lennie abban, hogy különböző embereket befogad. Nem azt mondom, hogy egész népcsoportok befogadásával egyet értenék (hiszen akkor a saját hazámban lehet, hogy nem találnék magamnak például munkát, azért mert már azt esetleg egy néger nő elfoglalta) de van ebben is egy köztes út amivel szerintem minden ember nagyobb konfliktusok nélkül bele tudna egyezni és el tuná fogadni a helyzetet.

DOrsi 2019.05.09. 11:02:07

11 éves voltam, amikor a legjobb barátnőm nyaralni ment Amerikába a szüleivel, és soha többet nem tért vissza. "Disszidáltak" (ma már nem is használjuk ezt a szót : - ). A mai napig emlékszem, hogy romjaimban hevertem. Valódi gyászfolyamaton mentem keresztül, és több mint egy évig tartott kiheverni az elvesztését. Aztán szerencsére újabb pár év után levelezni kezdtünk, és tartottuk a kapcsolatot. Nagyon-nagyon nehéz időszakon mentek keresztül. És mindent átéltek abból az elutasításból, ami a filmen is megjelent. Mindenfélét ígértek nekik, aminek aztán semmi köze nem volt a realitáshoz. Egyik másik valóság csapta őket arcul. Az apukája mérnök volt, az anyukája pedig orosz tanár. De hosszú éveken keresztül csak takarítottak... Nagyon lassan végül az apukájának sikerült mérnöki munkát szereznie, és 20 év alatt eljutott arra a szintre, amit itthon hagyott és ami megfelelt a képességeinek. Nekünk barátnőknek nagy szerencsénk volt, mert a rendszerváltás után haza is tudtak látogatni. Csodás volt közel 10 év után újra látni egymást! Szerencsére, most már egész sűrűn jönnek látogatóba, és a gyerekeink is jóban vannak. Ma is ő a legjobb barátnőm - és minden alkalommal ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.
Egy másik gondolat, amit a film ébresztett bennem, hogy pont mi magyarok nagyon is jól ismerjük a hazáját elhagyó, és külföldön új életet kezdő emberek sorsát. Nekünk illene megérteni a helyzetet, sőt lehetnénk a legegyüttérzőbbek. Hiszen szinte minden családban van már ilyen történet: akár a háború utáni, akár az 56-os, akár a mostani fiatalok kivándorlását nézzük. Hány magyar dolgozik az osztrák vendéglátásban? Gyakorlatilag nem tudunk sehova úgy elutazni, hogy ne botlanánk valahol ott élő magyarba. Akkor hogy lehet, hogy ilyen keményen és kegyetlenül tudunk bánni az "idegenekkel"?
Amikor Svédországban éltem, és a saját bőrömön tapasztalhattam a kirekesztettséget, akkor az egyik legjobb barátom egy szudáni néger fiú volt. Wilsonhoz nagyon hasonló karakter volt. Emberi minőségében sokakon túltett, jólelkű volt, intelligens és nagyon jó humorérzéke volt. Nagyon szerettem. A személyes élmény miatt Wilsont is a szívembe zártam, és ha akkor ismertem volna, nagyon szívesen segítettem volna neki. Kicsit jobban kapcsolódva a filmhez - nagyon érdekes volt, hogy Mari pont azért haragudott meg Wilsonra, amiért beleszeretett: az emberségességéért. Szerintem Wilson az elveszett lányait látta és szerette Shirinben, és felelősséget érzett a lány és a gyermeke iránt. A közös cipő és a kiszolgáltatott helyzet csak szorosabbra fűzte a kapcsolatukat. Nagyon-nagyon sajnáltam, hogy Mari ezt nem érezte át, és nem értette meg (pedig azt gondoltam volna róla, hogy elég intelligens hozzá). Igazi dráma, hogy ő okozta a vesztüket.

Andrejkó Bettina 2019.05.09. 16:29:49

Sokan említették már nekem ezt a filmet, de sajnos nem jutottam el oda, hogy meg is nézzem, de most volt rá lehetőségem. Amint mondták is nekem nagyon érdekes volt, nem is gondoltam volna hogy ilyen szintű kultúrális tudás is szükséges ahhoz, hogy valaki magyar állampolgár legyen. Szivem szerint én elég sok emberrel megcsináltatnám ezt a tesztet, ugyanis sok ember alapszintű kultúrával sem rendelkezik, mégis magyar. Nagyon jó viszont azt látni, hogy van olyan ember aki ilyen kitartóan küzd azért, hogy magyar állampolgár lehessen, amellett, hogy mennyire elutasítóan viselkedtek vele az élet "minden terén".. A filmben ezt nem említik, de aki látta, tudja, hogy szerepet játszik a férfi bőrszíne is az egészben, pedig tisztességes munkája és lakása van. A filmben megjelenő család is nagyon elutasító volt Wilsonnal szemben. Elképesztő számomra, hogy manapság képesek az emberek arra, hogy ennyire mogorvák legyenek egy másik országból származó emberrel. Szerintem mindenkinek megvan a joga az új élet kezdéséhez, a többi embertársunknak pedig ahhoz hogy elfogadjanak, befogadjanak. Bár a film bemutatja, hogy vannak olyanok is Magyarországon (is), akik segítenek az arra szorulóknak és befogadják őket. Szerintem nagyon jó volt a kettejük közötti románc, vitt a szomorkás hangulatú filmbe egy kis romantikát, pezsgést.Kíváncsi lettem volna a mi lett volna ha tovább tart a románc és esetlegesen összeköltöznek, akár családot alapítanak. Mit szólt volna hozzá a körülöttük élő társadalom. Illetve a többi szereplő további életére is kíváncsi lettem volna például, hogy a gonosz, boldogtalan családdal mi lesz a későbbiek során.

Dominika Szarka 2019.05.13. 13:11:25

Ez a film teljes mértékben tükrözi a mai helyzetet, nagyon fontos témát boncolgat, számomra a film nem hozott nagy meglepetéseket.
Az elején ahogy Wilson szavalja a Szózatot látszik rajta ,hogy ő valóban szeretné a magyar állampolgárságot, tesz érte újra és újra vizsgázik a vizsgáztatók Sokakban felmerülhet a kérdés ,hogy miért kell neki tudnia a Szózatot, a magyar történelmet? Úgy gondolom ezek alapvető dolgok ,hogy valaki állampolgárságot kapjon egy országban, az már más kérdés ,hogy ezekre sok esetben egy itt született magyar állampolgár nem tudna válaszolni.
A filmben kialakult szerelmi szál illetve a másik lánnyal a sorstársi kötelék kettőssége nagyon meghatározó. Hiszen Mari aki sosem volt, olyan helyzetben mint Wilson és Shirin nem fogja megérteni ,hogy miért bujkál a lány, miért nem hív orvos a gyermekéhez és hogy miért nem tudnak kettesben elköltözni Wilsonnal. Ez vezetett ahhoz amit Mari tett a film végén, és talán ez vezethetett oda is ,hogy Wilson úgy érezhette ,hogy őt ebben az országban sosem fogják elfogadni, megérteni.
A film végeztével elgondolkozhatunk azon ,hogy Wilsonnak hány országban kell még megpróbálnia új életet kezdeni? Vajon talál-e egyáltalán olyan országot ahol teljes mértékben elfogadják és ahol be fog tudni illeszkedni a társadalomban ,úgy hogy e mellett meg tudja őrizni saját kultúráját?

Gubucz Adrienn 2019.05.14. 17:07:34

Ugyan a vélelten műve, hogy ez a film a menekültválság idején készült, de talán nem is jelenhetett volna meg jobb időben, mert végre nem csak elrettentő képet kapunk a menekült emberekkről. Wilson karaktere a film első percétől belopta magát a szívembe és a történet végéig szurkoltam neki. Miközben a Szózatot szavalta újraértelmeződtek bennem a vers sorai. Mit is jelent magyarnak lenni?
A sorsa ugyan egyre jobbra fordult, hiszen rátalált a szerelemre és még állampolgársági vizsgája is sikerült, de a film végén mégis egy nehéz döntés elé állította az élet. Szerintem ebben a helyzetben nem lehetett jó döntést hozni, valaki mindenképp sérül. Wilson jó szíve nem engedte, hogy sorsára hagyja Shirint, hiszen mindketten egy cipőben eveznek, még akkor is, ha nem azonos kultúrába tartoznak. Ez a film fontos üzenetet hordoz magában a menekültek elfogadásával kapcsolatban és fontosnak tartom, hogy mindannyian megértsük, mert egyre aktuálisabb lesz a téma az idő előrehaladtával.

Muhitáné Perczel Tímea 2019.05.14. 22:14:30

Nagyon tetszett Wilson kitartása, hogy mindenképp magyar állampolgár legyen. Minden feltételt teljesített, hogy magyar legyen, de még ez sem volt elég. Olyan dolgok tudását várták el tőle, ami komoly tudást feltételez Magyarországról. Marival a tanárából lett szerelmével elég viharos kapcsolatot éltek. Mari nem tudta elfogadni, hogy egy harmadik személy mindig fontosabb Wilsonnak, mint ő. Wilson szinte kötelességének érezte, hogy segítsen a menekült lányon és a gyermekén. Saját sorsát látta benne. Nekik össze kellett tartaniuk, hisz ők voltak csak igazán egymásnak egy idegen országban. Wilson miután mindent elvesztett úgy érezte tovább kell lépnie egy új lehetőség felé. Vajon a következő országban elfogadják? Be tud illeszkedni, lesz munkája? A menekültek igazán sose tudhatják, hogy hol az útjuk vége.

KurdiKata 2019.05.15. 13:28:19

Igazán erős kezdés.
Néhány héttel az óra előtt volt alkalmam látni a filmet, s már a második percben „szíven ütött”. Wilson első megszólalását háromszor kellett visszatekernem, hogy megértsem, amit mond, de ezután újra vissza kellett, mert nem akartam elhinni, hogy valóban jól hallottam.
„Szózatból tudok” – már itt tudtam, hogy mély mondanivalója lesz a filmnek. Többé-kevésbé így is lett. Azt reméltem, nagyobb hangsúlyt fog kapni a magyar állampolgárságért vívott harc érzelmi oldala, s az ország szeretete.
Természetesen volt benne szerelmi szál is, hiszen mi mással lehetne valóban eladni egy filmet, bár jelen esetben nem sajnáltam volna, ha nem ez irányítja az eseményeket.
Nagyon jó volt látni, ahogyan a két menekült a kezdetektől fogva megérti és támogatja egymást, s kettejük között egy magyar nő, aki segíteni akar, de valójában soha nem tudná valóban megérteni és átérezni, hogy Wilson és Shirin min megy keresztül. S úgy gondolom, ezzel a legtöbb (nem csak) magyar így van; mi tudjuk, mi történik - mi tudjuk, hogyan segíthetünk - mi tudjuk, mi a jó nekik. E film okán a bevándorlással kapcsolatban is hosszas beszélgetéseket és eszmecseréket lehetne folytatni. Úgy gondolom, Wilson remek példa arra, hogy kik azok, akik valóban menekülnek, ténylegesen új hazát akarnak választani, s azt az országot értékelni, becsületes munkájukkal gazdagítani, társadalmukat elfogadni és építeni próbálják.
Az ilyen embereknek van helye a szívemben (és országomban), de csak nekik!!

A film végén azonban fordulópont következett, ami számomra ismét kissé csalódás volt. Nem tudni, hogy a levélben végülis mi szerepelt: megkapta az állampolgárságot, vagy esetleg barátja írt neki, s utána ment Bécsbe.

KurdiKata 2019.05.15. 13:45:20

@KurdiKata: Saját kérdésemre választ keresvén, kicsit jobban szemügyre vettem a film utolsó perceit, s látszik, hogy a levél tetején a magyar címer látható, így minden bizonnyal az állampolgárságról jött értesítés. Az elbírálás eredményét így sem tudjuk meg, de a film elején szereplő barátja neve hangzik el a film végén is, így minden bizonnyal őhozzá igyekszik.

Komárovics Zsófia 2019.05.15. 16:00:34

Megdöbbentő volt számomra, hogy amatőr színészek munkájával olyan film lett, ami képes mélyen megérinteni az embereket. Olyan kérdések merülnek fel bennünk általa, hogy ki a magyar, vagy esetleg vallhatja-e magát magyarnak más kultúrából, területről érkező ember. Az elején a Szózat szavalása hallatán tudatosul bennünk, hogy Wilson valóban magyar szeretne lenni, a kudarcok ellenére is kitartóan küzd célja elérésében. A főszereplőt sorstársi kapcsolat fűzi Shirinhez, de szerelme, Mari nem érti, miért védelmezi mindenáron őt és a gyermekét. Nem is értheti, mert soha nem került hozzájuk hasonló helyzetbe. A film végén talán ez vezetett el addig, hogy Wilson is Ausztriában keresi az új életét, hiszen belátta, hogy ha még a szerelme sem fogadja el teljes mértékben, akkor talán senki más sem.

Rottek Kata Reka 2019.05.15. 18:04:24

Ahogy Wilson beszél számomra lehengerlő. Alapvetően szeretem az akcentusát, de az, hogy ilyen szépen beszéli a magyar nyelvet ez elismerésre méltó. Nem egy könnyű nyelv. Amikor megszólal a Szózat számomra egy nagyon érzelgős pillanat volt. Nem is tudom megmagyarázni, átjött már akkor Wilson tiszta és jó lelke. Nagyon szeretne magyar állampolgár lenni, bármi áron. Annak ellenére is, hogy ennyi mindent kell tudni, amit ha mélyen magunkba nézünk, talán nem tudunk. Ezt tanítják az iskolákban is(hungarikumoktól a reneszánsz magyar művészetig), sok éven keresztül (van, amit nem is) és talán még mindig nem tudjuk!? Wilson kitartása, lelke és embersége mindig megmutatkozik és példa értékű a magyar embernek is.
A film végkifejletét nagyon megható, szomorú látni a feladást ennyi küzdés után.

Veszeli Dóra 2019.05.15. 21:20:22

Nagyon szimpatikus volt a főszereplő. Nem csak azért, mert végigküzdötte a filmet, hanem sokkal, de sokkal toleránsabb volt még a vele ellenségesen viselkedő embertársaival is. A kapcsolatában fellobbanó feszültség szakadékot eredményezett, elszigetelődött, magára maradt az érzéseivel. Pontosabban rádöbbent, hogy csak hasonló sorsú lakótársa érti meg. Tragikus volt, nagyon tetszett! Köszönöm a filmélményt!

Fekete Zsófia 2019.05.16. 12:55:16

Még nem hallottam erről a filmről, de örülök, hogy megnéztük. Az egész film alatt azt éreztem, hogy igen ez igazi és hiteles, mind a színészek és a képi világ miatt is. Wilsonnak sok megpróbáltatáson kellett átmennie, amihez hatalmas akaraterőre és kitartásra volt szüksége és egészen az utolsó pillanatig küzdött. Nagyon szimpatikus főszereplő volt, mert rengeteg kisebb-nagyobb megmozdulása volt az emberek felé, amiből kitűnt egyfajta ártatlan jóság. Ezért is sajnálom, hogy a végén mégis Ausztriába ment és ott kezdhette elölről a beilleszkedést. Az is elgondolkodtatott, hogy vajon mennyi rosszat tud az ember kibírni?
Én nem bántam, hogy volt szerelmi szál, mert attól is még emberibb lett az egész történet. Ez a film tele volt érzelmekkel és olyan gyorsan váltakoztak a pozitív és negatív érzések, hogy néha nehéz volt követnem, hogy most mit is érzek és miért. Nagyon meghatott, hogy az első pillanattól kezdve mennyire összetartott Shirinnel kiállt érte, próbálta megvédeni a saját lehetőségeihez képest elég jól.
Nagyon tetszett ez a film is.

Varga_Franciska 2019.05.16. 20:25:50

Nagyon fontos témát boncolgat a film . Az elején már megadja a hangulatát az amikor Wilson szavalja a szózatot és látszik rajta, hogy nagyon szeretné megkapni az állampolgárságot. Felmerül annak a kettőssége az emberben, hogy sajnálja , hogy ilyen nehéz megszerezni az állampolgárságot de az viszont nem lehet, hogy az állampolgárság megszerzését ne kössék semmihez. A filmbe behozott szerelmi szál még további kérdéseken gondolkodtathatja el az embert.Ilyen például, hogy kialakulhat -e szerelem két különböző kultúrából érkező ember között. Ezt szerintem befolyásolja, hogy a két kultúra mikben tér el , mert drasztikus értékbeli vagy akár vallási különbségeknél véleményem szerint nem lehetséges. Lenyűgözött, hogy a két amatőr színész milyen tehetséggel játszotta el szerepét.

Fanni Wágner 2019.05.16. 22:23:16

Erről a filmről már én is hallottam és örülök neki, hogy ezt néztük meg. Nagyon erős kezdés látható a filmben. Ez a téma meglehetősen kényes, így 2019-ben. Annyi féle különböző véleményt hallunk. Vagyis a közmédiából nyilván 1 félét, aztán aki ezen kívül még gondolkodóba esik, hogy mégsi mi a valóság a migránskérdéssel kapcsolatban, az ő véleményük is megosztó. Nem tudom elképzelni, milyen fájdalom lehet a szívükben, hogy el kell hagyni saját hazájukat, hiszen ott élhetetlenek a körülmények. Egy idegen országban, idegen nyelven, számukra idegen kultúrával kell azonosulni. Ez eleve egy embertpróbáló feladat, de nekik még az elnyomással, a lenézéssel és a diszkriminációval is szembe kell nézniük. Maga a film nagyon fordulatos, bár néha ellaposodik, de az biztos hogy Mari fordulataira nem számítottam. A vége a filmnek számomra szomorú, de mégis annyira jó, hogy így lett vége, mert ez is méginkább elgondolkodtad.

Nagy Eszter Mària 2019.05.17. 10:37:18

Nagyon jó, hogy készült egy olyan film is, ami nem arra megy rá, hogy az emberekben a félelmet keltse egy menekültről, hanem tényleg a valóságot próbálja bemutatni. Biztos, hogy nagyon sok ismerősömnek ajánlanám a filmet, akik nincsenek is tisztában a menekült szóval sem. Hogy ők nem azért keresnek másik országot, mert annyira szeretnének, hanem mert nincs más választásuk.
Érdekes volt nezni, hogy milyen teszteken kell valakinek átmennie ahhoz, hogy megkapja a magyar állampolgárságot. Biztos vagyok benne, hogy a már itt született magyaroknak több, mint a fele nem is értené a kérdéseket. De szerencsére Wilson útjába sodorta Marit, aki alaposan felkészítette őt a vizsgára, majd egxmásba is szerettek. De sokan ezt sem tudták megérteni, Marit nagyon sokan támadták, még a saját testvére is. Nem tudta elfogadni, hogy akit szeret, más a bőrszíne. A történetben azonban feltűnik egy menekült nő is, akit Wilson mindenki elé helyez, valószínűleg mert tudta, hogy milyen nehéz is lehet elhagyni egy országot, és mi miatt hagyhatta el. Minden áron próbálta védeni őket, azonban Mari elárulta őket és visszaküldték. Így Wilson mindenkit elveszített az életében és tovább is ment Ausztriába. Hiába kapta meg akkor már az állampolgárságot, nem ért semmit, ha már nem volt, akit szerethet vagy szeresse őt.
Jó lenne, ha többen ismernék ezt a filmet, biztosan megváltozna valamennyire a véleményük, ha még nincs teljesen átmosva az agyuk a média által.

Urbán Szabó Viktória 1025 2019.05.17. 14:16:19

A mai világban a bevándorló szó önkéntelenül is félelmet vagy negatív érzelmeket kelt sok emberben, hiszen a hírekben és mindehol csak a negatív dolgokat és példákat sorolják velük kapcsolatban. Ez a film megmutatja a másik oldalt, és ezért tetszett nagyon. Bemutatja, hogy milyen bevándorlóként egy előítéletekkel teli idegen országban boldogulni, és milyen nehéz állampolgárságot szerezni Magyarországon. Vajon elvárható-e, hogy egy idegennek olyan tudások birtokában kell lennie az állampolgárság megszerzése érdekében, amellyel egy magyar ember sem rendelkezik? Szerintem nem attól lesz magyar valaki, hogy ilyen kérdésekre válaszolni tud. Wilson minden lehetséges módon alkalmazkodott az itteni szabályokhoz és szokásokhoz, de ez mégsem volt elég. Mindig és mindenhol éreztetni fogják vele, hogy nem oda tartozik. Ezen az sem segít, ha másik országba megy, és mégsem Magyarországon telepszik le, hiszen ott ugyan úgy kívülálló lesz. Borzalmas lehet, ha valaki menekülni kényszerül a hazájából, mert ott veszélyben van az élete a körülmények miatt. Én is sok mindennel nem vagyok megelégedve, ami itt történik Magyarországon, de ha valami ilyesmi helyzet nem kényszerít rá (ami remélem nem fog megtörténni), akkor én nem hagynám el a hazámat hiszen itt történt az első szívdobbanásom, és remélhetőleg az utolsó is itt lesz.

Hajdu Lilla 2019.05.17. 16:49:06

Láttam már ezt a filmet korábban, még akkor amikor megjelent. Már akkor is valamiféle bosszantó érzést éreztem, amikor megtudtam, hogy ilyen nehéz megszerezni a magyar állampolgárságot, és most is ezt éreztem a film nézése közben. Hiszen amit elvárnak a külföldiektől a magyar állampolgárság ellenében, azt -szinte biztos vagyok benne- hogy a legtöbb magyar nem tudná teljesíteni. Legalábbis én biztos, hogy nem. Én ugyan magyar vagyok, de az identitásomnak egyáltalán nem fontos része, nem jelent nekem sokat ez az ország, és sokszor érzem úgy, hogy én egyáltalán nem tartozom ide és nem is akarok. Ez a film is ezt az érzést váltja ki belőlem! Én nem akarok egy olyan országban élni, ahol ennyire előítéletesek az emberek, ahol a “menekült” szót nem tudják helyesen értelmezni. Sokszor halljuk a “miért nem mész vissza, oda ahonnan jöttél”, rendkívül sértő mondatot. Szerintem a legtöbb ember nem is gondol bele, hogy a menekültek nem jó kedvükből hagyjá el a hazájukat, a családjukat, a helyet amit ismernek és ahol elfogadják őket. Nekik nincs más választásuk, ők az életükért jöttek ide. És szerintem minden magyar embernek hálásnak kellene lennie, hogy ide jönnek menekültek, mert ez azt jelenti, hogy nálunk béke van és biztonság.
A film egyébként szerintem nagyon jó! Remekül vannak benne megformálva a karakterek, valóban emberiek. A szereplők nem pozitívak vagy negatívak. Vannak jó és rossz döntéseik is, és szerintem ettől lesz az egész film annyira szívazorító. Meg, a szerintem zseniálisan megfogalmazott párbeszédektől.

Szabó G. Vanda 2019.05.17. 17:23:02

Számomra nagyon tetszett ez a film. Mindig is érdekelt, hogyan lehet megkapni a magyar állampolgárságot, ezért nagyon érdekesnek ígérkezett a film, és az is volt. Számomra meghökkentő, hogy milyen tudás kell elsajátítani ennek megszerzéséhez és ennek az iróniája ott kezdődik, hogy ha sétálnánk az utcán és bármelyik kérdést feltennénk egy arra sétáló másik embernek szinte biztos, hogy nem tudná rá a választ. Számomra azt is szörnyű volt látni, hogy a vizsgáztatók, hogy viszonyultak Wilsonhoz csak azért mert fekete a bőrszíne, na és az életkörülményeikről ne is beszéljünk. A film nagyon megragadott, sosem volt gondom más kultúrájú emberekkel számomra nem mások mint mi. A film óta folyamatosan keresem Wilsont a villamoson. :)

Szűcs Rozália 2019.05.17. 18:42:11

Az állampolgárság megszerzése nagyon nehéz. Nem csak hánkban, de a többi országban is.
Amikor kiskoromban elōször szembesültem azzal, hogy milyen mértékű tudás szükséges az állampolgárság elnyeréséhez, meg voltam gyōzōdve róla, hogy én nem tudnám elnyerni.
A film ezt mind jól szemlélteti.
Viszont a Wilsonnak kapcsolatos elōítéletek, igen bosszantóak. A családnak valószínűleg csak kellett valaki, akit közös "ellenségnek" lehet tekinteni, mivel az életük nem volt a boldogság fellegvára. Azonban ez nem kifogás!
A tanárnō és Wilson kapcsolatának kibontakozásában reménykedtem, de ez nem jött el. Ahogy az állampolgárság elnyerése sem, pedig abban is reménykedtem. Kíváncsi lennék a film vége utáni eseményekre, sajnálom hogy nem tekinthetünk tovább.

Gyergyádesz Réka 2019.05.17. 20:35:39

A saját családom történetén keresztül egy kicsit át tudom érezni a történetnek azt az oldalát, hogy milyen nehéz, ha máshol élsz, mint ahonnan származol. Nekem könnyű dolgom van, mert itt szocializálódtam, és a külsőm is kevésbé tükrözi a származásom, de mégis a családomon rengeteg dologban látom, hogy kitűnik a mediterrán mentalitásuk, viselkedésük. Mivel nálunk ez mindig nyílt téma volt, így mindig is együtt éltem ezzel a tudattal. Mivel a görög szintén egy európai kultúra, sosem kaptam negatív megszólást, de mikor valaki rákérdez a nevem eredetére, kicsit mindig úgy érzem, hogy nem illek ide. Belegondolnom is rossz, mennyire nehéz lehet mindez annak, aki egy olyan országról kell, hogy valljon ilyenkor, aminek a hallatára -ha nem is tudatosan, inkább a média hatására- negatív érzéseink támadnak. Az én őseim elszegényedett bognárokként érkeztek ide, talán a film szereplőihez hasonlóan azt érezhették, hogy cserben hagyta őket a hazájuk, és inkább elhagyják. Persze ezután következik egy újabb probléma: vajon befogadja-e őket az új haza, vagy egész életükben kivülállónak érzik majd magukat? Az állampolgárság kérdése szerintem nagyon nehéz téma, számomra például egyszerűen csak formalitás. Nyilván a film szereplőinek ez egészen más kérdés, hiszen nekik a jövőjük múlik rajta, de úgy érzem, a magyar állam feleslegesen nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy kinek adjuk meg, én elfogadom, hogy legyenek feltételei, de amit a filmben láttunk, az számomra túlzásnak tűnt.

Enikő Fülöp 2019.05.17. 21:55:01

Én ezt a filmet még nem láttam de nem is halottam róla. Az előzetes alapján érdekelt hogy mi fog belőle ki sülni a mai világot és "menekült válságot" ismerve. Az hogy Wilsonnak ennyire nehezen sikerült ezt a papírt megszerezni és ilyen elvárások vannak hát megdöbbentett. Nem is gondoltam volna. A tanárnő családja rendkívül elutasító volt amit szintén nem tudtam hova tenni. Én abszolút nem vagyok előítéletes az emberekkel származzon bárhonnan. Sajnáltam őt hogy ennyit küzdött és mi lett a vége elment. Azt is hogy a lány akit befogadott ennyire nem bízhatott senkiben sem ekkora félelemben élni az utcára se mert kimenni borzasztó.
Rossz dolog hogy az emberek így állnak hozzá hozzájuk de ezt mind a társadalom kreálta a kultúra vallás ez mind benne van és ez által félnek és elutasítanak ki közösítenek.
A vége nekem kicsit űrt hagyott maga után még néztem volna hogy hogyan tovább és maradt egy hiány bennem. Lényegében tetszett a film és elgondolkodtatott.

Szemán Angelika 2019.05.18. 00:19:25

Féltem a filmtől, mert számomra a migráció, rasszizmus egy olyan téma ami nagyon kényes, összetett és már annyi tévképzet, elferdítés született velük kapcsolatban, hogy kételkedtem egy „rövidke” film rendesen fel tudná dolgozni, de kellemesen csalódtam.
Wilson a maga hatvan évével egy valóban pozitív és megnyerő férfi, már ami moralitását és attitűdjét illeti. Fordulatokkal teli ez a film, Mari szerelme, Shirin megjelenése és a gyermek, a rendőrök és természetesen az, hogy igazából a film nem egy igazi happy end. Amikor megjelent a szerelem motívum, és kiteljesedni látszott, úgy gondoltam, hogy nem lesz egy nagy durranás, szinte a zsigereimben éreztem, hogy úgyis mindenki boldog lesz és a szokásos Disney féle csodavilágot mutatja nekünk, ezzel elérve, hogy mindenki megértse, a rasszizmus bűn, és bőrszíntől független mindenki egyenjogú. De aztán amikor fokozatosan halmozódtak a problémák, bemutatva egy teljesen naturalista, hihető, mondhatni hányatott sorsot, és szenvedések sorozatát, igencsak felkaptam a fejemet, és más megvilágításba helyezte a migráció témáját is a gondolataimban. Pedig a film még a téma érdekeltsége előtt látott napvilágot. Vranik Roland ezzel egy igazán magas mércét állított fel.

Flóra Fülöp 2019.05.19. 20:51:34

Lenyűgöző, ahogy Wilson küzd azért, hogy állampolgár legyen Magyarországon. Sajnos olyan kérdéseket tettek fel neki a film során, ami egy magyar állampolgárnak is nehézséget okozott volna. Szerintem nem attól lesz magyar valaki, hogy ilyen kérdésekre válaszolni tud. Véleményem szerint, teljes mértékben tükrözte a mai helyzetünket is, mennyire elutasítóak vagyunk más nemzetiségű emberekkel. Wilson egy becsületes ember, aki a nyugalmat, biztonságot keresi, és képes alkalmazkodni. A történetben feltűnt egy menekült nő, akit Wilson mindenki elé helyez, valószínűleg mert tudta, hogy milyen nehéz is lehet elhagyni egy országot, és mi miatt hagyhatta el. Próbálta védeni őket, azonban Mari elárulta őket és visszaküldték a hazájába. Ezt követően Wilson mindenkit elveszített az életében és tovább ment Ausztriába. Már az állampolgárság sem érdekelte. Véleményem szerint, ezt a filmet mindenkinek látnia kellene.

Bölkény Zsuzsi 2019.05.20. 17:33:00

Ez a film is nagyon tetszett. Ha nem mondták volna, nem tűnt volna fel, hogy Wilson nem színész. Remekül játszott, ahhoz képest, hogy nem ez a foglalkozása. A téma, amit feldolgozott a film úgy látszik örökre a levegőben marad és problémát fog okozni. Wilson szerénysége, küzdésvágya nagyon becsülendő. Ő tényleg senkinek nem akart ártani, csak egy békés országban szeretett volna élni. Mindent megtett ennek érdekében, mégis bántották. Sokat tanult, többet tudott, mint sok magyar. Segített máson, védeni akarta, akit szeretett. Szerelembe esett egy férje asszonyba. Ezt mondhatjuk az egyetlen hibájának. De erről ő maga sem tehetett. Nagyon tanulságos , példamutató és valósághű történet, amit sok embernek látnia kéne, határon belül és kívül egyaránt.

Enikő Erős 2019.05.21. 07:00:30

Én már láttam ezt a filmet az órán kívül, de másodszorra is fedeztem fel érdekes dolgokat benne, ami először elkerülte a figyelmemet. Én személy szerint teljesen ledöbbentem, hogy mennyit kell küzdenie azért, hogy magyar állampolgár lehessen. Nem is gondoltam volna, hogy ahhoz, hogy valaki az legyen ennyi kulturális tudás kell, és ilyen hosszú a procedúra. Szerintem nem egy és nem kettő ember lenne az országban aki nem tudná elsőre megválaszolni helyesen a kérdéseket, emiatt igazságtalanságnak éreztem, hogy egy olyan embernek aki rá kényszerült arra, hogy el jöjjön saját országából mert nap mint nap veszélyben volt és a szerencséjének köszönheti, hogy életben maradt, miért kell ezekre választ adnia. Megmutattam, hogy tényleg csak úgy érjük el a célunkat, ha küzdünk és mindent bele adunk. Ez a film ráébreszt arra, hogy nem szabad feladni semmit. A főszereplő színészi játéka nagyon tetszett, azonosult végig a karakterével, hiába amatőr. Számomra a Szózat elmondása a legszebb pillanat.

Csipkó Sára 2019.05.21. 20:05:54

A film egy magyar állampolgárságra pályázó bevándorló találkozását mutatja be a bürokratikus rendszerrel, szemrevételezve a lélekölő várakozást, és a sok esetben irreális elvárásokat, amiket gyakran az itt élők sem tudnának teljesíteni. Pont ebben rejlik az igazi ereje, nem a migránsválságról akar beszélni.

Vigh Erika 2019.05.22. 12:14:47

Az Állampolgár című film számomra azért volt nagyon meghatározó, mert személyesen van olyan családtagom, aki nem volt magyar állampolgárságú és komoly vizsgákon kellett túlesnie, hogy jogilag legálisan tartózkodjon itt.
Nagyon tetszett a filmben, hogy a Wilsont körülvevő emberekben egyáltalán nem volt semmilyen rasszista érzés (kivétel nyilván akik nem szerették Őt). Alapvetően elfogadták és kedvelték, mert szorgos és becsületes ember volt.
A film végéig őszintén reménykedtem a főszereplők happy end-jében, de sajnos csalódnom kellett. Ennek ellenére nagyon tetszett, tanulságos volt és szívesen megnézném újra.
süti beállítások módosítása