Filmklub

Filmklub

Egy csodálatos elme

2021. december 10. - auch w.

A valóság mindannyiunk számára az, amit az elménk valósnak mutat. Ez azonban néha nagyon eltérhet attól, amit a többiek valósnak látnak, és az egész világ hirtelen átrendeződhet, ha szembesítenek azzal, hogy amit valósnak véltünk, mások szerint nem is létezik. Vagy a zsenialitás éppen abban rejlik, hogy egy másokétől eltérő valóságban élünk?

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklub-tok.blog.hu/api/trackback/id/tr9716780584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márta Tina Osgyáni 2021.12.11. 21:02:42

Azok számára, akik átlagosan, normálisan látják a világot talán fel sem tűnnek azok az apró részletek, a csodák, amikben a zsenik oly szívesen elmélyednek. Néha ez az elmélyülés hatása a valóságról való elszakadásuk, de talán éppen azért látják meg ezeket, mert már eleve a valóságtól elrugaszkodva élnek.
Ha más nem is, a más nézőpont mindenképpen oka annak, hogy újat alkotnak, és már csak a puszta tény, hogy új és más, csodássá teszi az egyszerű ember számára.

Ubrankovics Fanni 2021.12.12. 20:59:42

A film teljesen elhitette velem a főszereplő valóságát, félelmetes, hogy az agyunk mit érzékel, mi az amit valóságnak vélünk. A félév során sokszor felmerült, sokszor azokat a dolgokat látjuk, amit látni szeretnénk, úgy formáljuk a világot, ahogy leginkább el tudunk így abban igazodni, hogy összeegyeztethető legyen az előre alkotott elképzeléseinkkel.
A legtöbb filmben egyébként tényleg sokszor ábrázolják a zseniket különcként (őrült zsenik). Szerintem nem kell ahhoz őrültnek lenni, hogy valaki zseni legyen, de talán az az őrültség és a zsenialitás közös metszete, hogy mindkét esetben az egyén a megszokott normáktól és gondolkodástól eltérően gondolkozik és nem ragaszkodik a társadalmi elvárásokhoz.

Hajdu Panna (Padu) 2021.12.13. 18:57:02

Nehéz meghatározni, hogy valójában mi is a zsenialitás. Bizonyos szintig jó, ha eltér a megszokott gondolkozásmódtól, de van az a határ, ami után már őrültnek nézik az embert. Mert annyira elrugaszkodik a valóságtól, hogy az már káros hatással lehet mind saját maga, mind a környezetére.

Andrejkó Bettina 2021.12.14. 09:29:35

Sajnos én nem tudtam a film nézése közben attól elvonatkoztatni, hogy ugymond mássága ellenére milyen sikereket ér el majd a későbbiekben, hiszen nagyon sok bántást kapott az egyetemen, de ami még rosszabb, hogy majdnem 100 évvel később, napjainkban is megtalálható ez a bántás akár már az óvodában is. Mindemelett egy nagyon értékes emberről szól a film, becsületre méltó dolgokat vitt véghez, ahhoz képest, hogy már ez a fajta gondolkodás mód, amit Nash képvisel, nagyon eltér az "átlagosanak" mondhatótól. Nem hiába igaz az is, hogy pl az autisták valami egy dologban kiemelkedőek, betegségük ellenére. Viszont ez sok mindenben hátrány is, például abban a jelentben, amikor egy kocsmában ülnek, és bejönnek a lányok, ő nem a lányokra gondol, hogy hogyan tudná őket felszedni, hanem egy új elméleten töri a fejét, és ez igaz az élet többi területére is. Áldás és átok is lehet a tudás, attól függően ki hogyan használja fel, él a lehetőségekkel, és milyen helyzetekbe kerül élete során.

Horváth Viktória (Viki) 2021.12.14. 12:25:22

Ebben a filmben is megtapasztalhattuk azt, hogy az ember azt érzékel, amit ő szeretne. A főszereplő olyan zseni volt, hogy a legbonyolultabb feladat is számára pofon egyszerű volt. Szerintem először, a szobatársát azért képzelhette el, mert a filmben is elmondta, hogy nincsenek barátai, nem nagyon tud társas közegben mozogni. Ezért kellett valaki, aki (ha csak a képzeletében is), de támogatja, akivel baráti viszonyt tud kialakítani. Majd a munkája során szerintem nem nagyon voltak neki kihívásai, ezért is találta ki ez az újságba rejtett kódolás munkát. Szerintem a zsenik többsége máshogy látja a világot, mint az átlagember. Sok olyan apró információt észrevesznek, amit a többség nem, emiatt könnyen elkalandozhatnak a gondolataik másfele. De éppen ezért érdekes az ő gondolkodásmódjuk, világlátásuk. Sokan emiatt őket furcsának nézik, pedig pont emiatt különlegesek.

Panna Vámos 2021.12.15. 19:03:50

Csodálatos, hogy az elme mire képes, fantáziát és tudást egybe véve. A főszereplő egy igazi törtető, nem adta fel annak ellenére sem, hogy sokáig nem volt eredménye. Érzelmileg kicsit zárkózott, őszintén fogalmazó létének ellenére akadt egy nő aki teljes mértékben szerette. Ez szerintem egy fontos dolog ebben az állapotban, hiszen támogatta és nem mondott le kettőjükről. Lehet szakmai ártalom, de erős érzelmeket váltott ki a gyermekük fürdetéséről szóló jelenet. A feleségnek nagyon nehéz lehetett ez mivel számára két fontos emberről volt szó.

Chany 2021.12.15. 22:10:31

Szerintem nagyon érdekesen lett elkészítve ez a film és jól bemutatja a skizofréniában szenvedő emberek nehézségeit, nekem az a legmeghatóbb benne, hogy igaz történeten alapszik. Van benne egy megdöbbentő csavar amire a film elején nem számítottam , az mégpedig az , hogy nem léteznek azok az emberek a titkos szolgálat és az egyetemi lakótársa akikhez beszélt.
Ez a film azt is bizonyítja, hogy attól még mert valaki egy állapottal, betegségekkel szenved ettől még lehet okos és abban jó amit tud.

Nagy Zsolt Istvánné 2021.12.16. 06:26:48

A zsenialitás mindenképpen egy " másfajta" gondolkodásmódot igényel ,mint az átlagemberek megszokott gondolkodása. Hihetetlen volt számomra is ,hogy a főszereplő szemével láthattam az ő világát ,meg sem fordult a fejemben hogy a mellette megjelenő alakok csak a képzelete szüleményei, később pedig mikor nyilvánvalóvá vált , koncentrálnom kellett a valóság és a képzelet megkülönböztetésére. Bár sokáig még bíztam benne ,hogy talán mégsem hallucinál ,pl, mikor a felesége megtalálja a házhoz közeli kis házban a rejtekhelyét, szinte akartam, hogy ott legyenek a katonák, de talán az volt az a pont is amikor egyértelművé vált számomra is a képzelgés. Ez az élmény ,újra és újra visszasodor azokba a gondolati ,érzelmi válságokba ,amit az előző filmek során tapasztaltam. Átgondolni ,újraértelmezni a saját gondolatainak, elméleteinket, Újra megpróbálni elhelyezni magunkat azon a bizonyos képzeletbeli "ki vagy mi a normális? " skálán.
A zsenialitás ugyanakkor különbözőséget is jelent ,kilógni a sorból pozitív vagy negatív értelemben sem könnyű egy egész életen át.

Hadrik Hajós Angi 2021.12.17. 22:45:08

Sokak szerint, az a mi valóságunk, amit mi megteremtünk magunknak. Másoknak pedig a saját megteremtett világuk a valóságuk. Van, hogy egy-egy ember valósága összeér és valamilyen módon részt vesznek egymás életében, de vannak, akik sétálnak is tovább. Elgondolkodtató, hogy vajon az én valóságom, kivel/kikkel kapcsolódhat annyira, hogy valóban részt is vesznek benne, nem csak én képzelem őket, megteremtve a saját valóságom részeként. Ez alapján elgondolkodtató, hogy vajon pl. ez a blog is létező dolog-e vagy csak az én megteremtett valóságom része-e. Létezik, aki elovassa, amit írok? ;-)
Érdekes dolog a zsenialitás kérdése is. Mindent zsenialitásnak gondolunk, amire mi magunk nem vagyunk képesek, amiről azt gondoljuk, óriási dolog és csak X meg Y képes rá. De ez megint összefügg az előbbiekkel....vajon a saját megteremtett valóságomban, nem én szabom meg a saját határaimat és korlátaimat is? Ha elhiszem, hogy meg tudom tenni, akkor képes vagyok rá?
A környezetemben sokan elképedve mondják, milyen szuper vagyok és mennyi mindenre tudok figyelni egyszerre, mennyi mindent megjegyzek stb. Vajon, ez most valós? Ők léteznek? Vagy csak képzelem őket és a magam valóságában akarom, hogy ezeket mondják? Tényleg képes vagyok ezekre?
Az a jó ezekben a filmekben, hogy sok érdekes kérdést felvetnek, amik után az ember sokáig gondolkodhat....akkor most ez a film létezett? Tényleg láttam? Vagy csak a magam valóságában így képzelem? ;-)
Komolyra fordítva a szót....az agy nagyon bonyolult rendszer. És messze nem használjuk ki a legtöbben maximálisan. Talán az, hogy valaki nagyobb mértékben használja, mint mások, esetleg más folyamatokat is elindít az agyban, amiket nem értünk még. Talán, az agy túlterheltségének jele a hallucináció vagy a tévképzetek. Nem véletlenül mondják, hogy azsenit csak egy hajszál választja el az őrülttől.

Hadrik Hajós Angi 2021.12.17. 22:50:39

@Andrejkó Bettina: Elnézést, reagálni szeretnék erre egy kicsit....
Az autizmus NEM betegség. A betegség kezelhető, gyógyítható, az autizmus nem! Az autizmus spektrumzavar egy idegrendszeri sérülés, egy állapot. Nincsen gyógymódja. És rettentően széles spektrumon dolgozik, nincsen két egyforma autizmusban érintett ember a világon, amire skatulya vagy sztereotípia húzható. Nem véletlenül mondják, hogy, ha láttál egy autistát, akkor pont egy autistát láttál.
Az sem igaz, hogy egy dologban kiemelkedőek. Ez is egy sztereotípia. Teljesen átlagos a legtöbbjük. Inkább arról van szó, hogy sokukat (nem mindenkit) jobban érdekel egy adott téma, mint a többi, ezáltal, logikusan, abba jobban bele is ássák magukat.
Ha jobban érdekel a téma, szívesen válaszolok bármely kérdésre, egy autizmusban érintett kisfiú édesanyjaként.

Andrejkó Bettina 2021.12.18. 00:37:08

@Hadrik Hajós Angi: sajnos , nem sajnos családon belül tapasztalom az autizmust. Én ezeket véltem felfedezni, de szerintem ezt mindeki másképp fogja fel, főként ha az ember édesanya, én nem vagyok az. Megértem viszint a Te álláspontodat is Angi. Viszont másak a tapasztalataim. Épp emiatt csodálatos az emberi elme, az emberi lét, amiért mindenki másként élni meg az ilyen dolgokat. Persze ez össze nem hasonlítható a Te gyermekeddel. Köszönöm, hogy kifejtetted a véleményed!

Dognai Mercedes 2021.12.20. 20:38:54

A csodálatos elme, aki uralni tudta a skrizofréniáját, aki rájött a trükkre, hogy az elme játékát leleplezze. (Ők nem öregszenek) A nagyszerű tudósnak sikerült, de nem gondolnám, hogy egy egyszerű átlag embernek ez menne. A professzor számára igazi bástyát, erőt a felesége szeretete jelentett. Volt miért küzdeni, az agy játékával szembe menni. És volt kiben bízni a feleségnek, hiszen nem akárkivel kötött házasságot. Ketten együtt győzték le a látomásokat. Az egyetemen vezető állásban lévő barátja is segített azzal, hogy bízott benne, adott lehetőséget az újrakezdésnek. A kérdés arra vonatkozott, hogy hol a valóság, az érzéseinkben látott, vélt dolgok lehet, hogy nincsenek, s amikről fogalmunk sincs, az pedig van? Az internet olyan információ dömping, ami tele van hazugsággal, igazságnak tűnő hazugsággal. Lehet félni, lehet hinni, de lehet gondolkodni is. Bár egyik út sem vezet el a végső igazsághoz. Képtelenség eligazodni, így aztán mindannyiunknak megvan a maga valósága, még akkor is, ha mára már elég sokan vagyunk úgy a világgal, hogy elhisszük a láthatót, hallgatót, tapinthatót, de képesek vagyunk elfogadni, elhinni az ellenkezőjét is. Jobban esne egy egyszerűbb világ.

F.Zsuzska 2022.01.05. 14:19:36

Kicsit késve írom a kommentet, ezért ezer bocsánat. Szintén nagy kedvencem Russel Crow, és szeretem a filmjeit. Ez is egy igazán érdekes filmje. Először is ez egy igaz történet feldolgozása, tehát nem fikció. Az első sarkalatos pontja a filmnek számomra amikor a kollégiumi szobáját elfoglalja és megjelenik a szobatárs, aki én szerintem a tudatalattiban lévő felszínre nem törő " belső énje", aki igazából ő szeretne lenni, egy laza, a társaság közkedvelt és elfogadott szereplője. Viszont befelé forduló személyisége ezt kibontakoztatni nem tudja.Már itt elkezdődik a skrizofénia jelei. Aztán érdekes, a pub-ban lévő csajozós rész, ő teljesen más megközelítéssel kezd udvarolni a lánynak, itt is matematikai alakzatokat keresve a helyzetben, ez a szituáció is tükrözi, hogy teljesen máshogy közelít meg adott helyzeteket, teljesen más belső értékrenddel. Aztán az ügynök és a kislány jelenléte is hallucináció. Politikai szempontból nézve fontos kiemelni, hogy a hidegháború kezdeti szakaszában vagyunk, ami egy éles ideológiai szembenállás, a kommunizmus és a kapitalizmus között. John Nash skizofrénia megfelel az őt körülvevő amerikai társadalom tömeg lélektanának. Az ő érzékeny, átlagon felüli képessége a Mc Carthy-korszak általános paranoiáját érzékelhette. Ez valósul meg a képzelt nemzetbiztonsági megbízatásának minden szereplőjével és eseményeivel. Nash-nek az emberkerülő egója elszakad a valóságos élettől, aminek egyre inkább helyébe lép a képzelt világa, ezért kerül a klinikára, ahol kémiai beavatkozásokat kap.Fontos hangsúlyozni a feleség szerepét, aki nem engedi a férje további kórházi kezeléseit, ezzel is erősítve és lehetőséget biztosítva neki a problémával való szembenézéssel és annak kezelésére. A feleség visszahozza a családi környezetbe, ezáltal a valóságba, ami életmentő döntése volt. Gyógyulásához hozzájárult az egyetemre való visszatérése és ismét lehetőséget kap a tanításhoz. Életművének nemzetközi elismerése a Nobel-díj, a szakmai társadalom emberi elismerése pedig a professzor társak tollainak megkapása. A Nobel-díjat megköszönő beszéde, felesége megmentő áldozat vállalásának elismerő köszönete.
süti beállítások módosítása