Filmklub

Filmklub

Madárka

2021. október 14. - auch w.

Két gyermekkori barát egy trauma után a kórházban találkozik újra. Birdy vonzódása a madarakhoz olyannyira felerősödött, hogy már nem is kommunikál környezetével, egy belső, elzárt világba menekült, ahol viszont szabadon, madárként él. Helyrehozhatók-e a külső-belső sérülések, és elérhető-e a szabadság egy világban, amely nem tűri a különbözőséget, valódi szabadságot?

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklub-tok.blog.hu/api/trackback/id/tr9716720790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy Zsolt Istvánné 2021.10.15. 05:30:44

A gyermekkori traumák ,a szülőkkel való kapcsolat minősége egész életünkre hatással van. A kötődés erőssége határozza meg későbbi társas kapcsolatainkat. Egy jól" kiválasztott" barátság , párkapcsolat a későbbiekben akár teljesen megváltoztathatja az életünket, új tapasztalatok útján felfedezhetjük önmagunkat és a minket körülvevő világot, természetesen ennek az ellenkezője is igaz ha az új kapcsolataink csak mélyítik a lelki sérüléseket.
A filmben Al és Birdy tökéletesen kiegészíti egymást ,amiről talán még ők maguk sem tudnak ,csak érzik a másik jelenlétének a fontosságát. Lelki támaszai egymásnak ,ketten alkotnak egy egészet,míg Al inkább a külsőségeket jeleníti meg az erő és a társadalom felé való megfelelés összes nehézségével addig Birdy egy eleve befelé forduló egy másik életről álmodó ,repülni vágyó,aki menekül a megfelelés kényszere elől. A háború mélyítette fizikai és mentális sebek egyre jobban emelik őket ki a romlott világból és terelik egy másik dimenzióba, ahol csak önmaguknak kell megfelelniük .
Birdy vágya ,hogy madárként élhessen és repülhessen súlyos pszichés zavarnak látszik az alkalmazkodni tudó és normálisnak titulált emberek körében ,olyannyira ,hogy emiatt el kell őt zárni a külvilágtól, így kalitkába kerül ,ami csak megerősíti eddig valamelyest visszafogott vágyait és madárként viselkedik az elmegyógyintézetben. Így megkapja azt a szabadságot amire vágyott ,ebben az állapotban nem kell megfelelnie többet senkinek.
MI szülők arra törekszünk ,hogy gyermekeinket be tudjuk illeszteni a társadalomba, úgy véljük könnyebb lesz számukra és számunkra is az élet, az alkalmazkodás ha elvegyülnek a tömegben , ezt sokszor azonban tudattalanul is de csak mentális "erőszakkal" tudjuk elérni. A gyermek egyénisége sokszor nem illeszthető ,ezért megváltoztatjuk ,átneveljük, így egy módosult személyiség alakul ki, amivel viszont elképzelhető , hogy súlyos károkat okozunk ,ami egész életére negatív hatással lesz.
Az igazi szabadság önmagunk megszemélyesítése ,szerencsés ember az ebben a társadalomban ,akinek a valódi belső énje összeegyeztethető a társadalmi elvárásokkal; őket nevezzük ,boldog ,szabad embereknek.

Bognár Bella 2021.10.15. 10:28:08

Mindenkinek szüksége van egy barátra, egy lelki társra, aki ott van mellettünk a vészterhes időkben is. Egy barát akkor is mellettünk áll, ha a társadalmi normáknak nem tudunk eleget tenni, így mutatja meg, hogy kerek egész, és kölcsönös a köztünk lévő kapcsolat, ahogy Al és Birdy között is. Számomra nagyon megrázó film volt, mivel nekem személy szerint azt mutatta meg, hogy egy ember mennyire tud szenvedni, ha nem élhet úgy, ahogy szeretne. Egyfajta szimbólum, hogy Birdy ,kalitkába’ kerül az elmegyógyintézetben, viszont mégis itt teljesedhet ki ,madárként’, ami pedig ellentmondásos számomra.
A film azt is mutatja, hogy a háborúban átélt borzalmak milyen súlyos hatással lehetnek egy ember életére. Érdekes kérdés, hogy vajon Birdy esetében mindenképpen el kell zárni a társadalom többi tagjától a mentálisan sérült egyént, és csak így lehet neki segíteni, vagy ez az elzárás csak a társadalom többi tagjának segítség, hiszen így védhetik magukat a Birdyhez hasonlókkal szemben.
Rengeteg kérdés fogalmazódik meg az emberben ezután a film után, melyek mindenesetre gondolkodásra késztetnek mindannyiunkat, és ezzel talán változásokat is elérhetünk.

F.Zsuzska 2021.10.15. 17:58:17

Mind a két filmben, amit eddig néztünk nagy szerepe volt az emberi kapcsolatoknak.
Mindkét alkotásban komoly emberi vonások és mély érzések voltak jelen.
A két barát, két különböző karakter, normális esetben azt mondaná az ember, hogy soha nem lennének barátok de valószínű, hogy ez segíti őket a barátság kialakulásához.
Mindkét szereplő életében súlyos mentális hiányosságok vannak, talán a barátságuk kialakulásában ez is szerepet játszik. Látszólag Al jobban illeszkedik be a társadalomba mint Birdy aki társadalmon kívül, elzárkózva éli a mindennapjait.Felmerül a kérdés, hogy ki lehet a boldogabb? Mindkettő életéből hiányzik valami. Birdy nem volt agresszív a társadalomra veszélyt nem igen jelentett, egyébként a jelen életünkben is voltak olyan emberek, akik a társadalomtól elszigetelve éltek és nagyot alkottak. Al a háború borzalmai után vált igazán befordult személyiséggé, ő valószínű másképpen élte meg ezt a személyiségbeli változást, mert ő nyitottab volt. Minden esetre kiderült, hogy a feltétel nélküli barátságnak milyen erkölcsi értékei vannak. Jelen világunkban, ahol sajnos nagy a jelentősége a külsőségeknek és sokszor ítélkezünk mögöttes tudás nélkül arra kéne törekednünk, hogy mi és gyermekeink egy egészségesebb társadalomban tudjunk élni.

Horváth Viktória (Viki) 2021.10.18. 11:24:59

Ebben a filmben megmutatkozik milyen is az igaz, őszinte barátság. A két fiú teljesen kiegészíti egymást. Birdy magába forduló, csendes srác, csak olyan mellett képes feloldódni, akiben igazán bízik, mint például Al. Al viszont sokkal extrovertáltabb személyiség, akinek fiatalkorában a gyengéi voltak a nők. Mindkettejük életében volt egy személy, aki irányította őket. Alnek az apukája, Birdynek pedig az anyukája, így teljesen meg tudták érteni egymást. Birdy számára a boldogságot nem a nők jelentették, mint Alnél, hanem a madarak, és minden álma az volt, hogy madár legyen és repülhessen. Ez akár jelentheti azt is, hogy legszívesebben kirepülne az anyja által irányított háztartásból, és olyan szabad akar lenni, mint egy madár. A háború borzalmai hatására Birdy nem volt hajlandó többet emberként viselkedni, csak madárként. Lehet ez amiatt is van, mert ráébredt, hogy az emberek milyen borzalmas dolgokra képesek, ő pedig nem akar ilyenné válni, hanem madár lesz, mert azok nem tesznek ilyen rossz dolgokat. Al a háború borzalmai után folyamatosan befelé kezd fordulni. Rájön, hogy már nem tud az a fiatal, gondtalan srác lenni, aki volt, hiszen túlélt egy háborút, ahol rengeteg borzalmas dolgon kellett keresztülmennie. Ahogy meglátja Birdyt, eszébe jut az, hogy számára ő a biztos pont, és mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszerezze barátját. A végén, amikor menekülnek el az intézményből, és Birdy leugrik, de kiderül, hogy nem volt egy nagy mélységű ugrás, jelentheti azt is, hogy ez az időszak, amit megéltek, egy lejtő volt az életükben, de most, hogy találkoztak újra, kapnak egy új lehetőséget arra, hogy új életet kezdjenek együtt.

Hajdu Panna (Padu) 2021.10.18. 18:35:27

Egy bizonyos fokig helyrehozhatóak a sérülések, de ez a súlyosságától is függ, meg a környezet hozzáállásától és a sérült személy meggyógyulni akarásától is. Viszont a különbözőség el nem fogadása miatt a világban soha nem lehetnek teljsen (vagy egyáltalán minimálisan) szabadok az ,,eltérő" emberek. Madárka is ezért menekült el, de szerintem az nem volt tökéletes megoldás, hogy végképp ki akar kerülni abból a világból, mivel fizikailag benne maradt és csak a képzelőerejével volt egy másik ,,dimenzióban". A helyét is csak akkor találta meg, mikor a barátja rájött mit miért tesz. Akkor közösen akartak ,,kilépni" az addigi életükből.

Andrejkó Bettina 2021.10.23. 11:35:54

Őszintén szólva én az elején kicsit féltem hogy nem fogom érteni, mert eléggé összevissza indult a film, de a végére tiszta lett a kép teljesen.
Ez a film is a mentális betegségekkel foglalkozó filmek közé tartozik, szintén érdekes volt számomra megnézni. A Birdy karakterét játszó színés szerintem zseniálisan tudta játszani a szerepét, nagyon átjött az egész általa, pedig ez sem egy mai film.. Ez a film is egy elgondolkodtató film, hiszen bennem több kérdést is felvetett, például hogy milyen fajta betegséggel is küzdött Birdy, vagy hogy ezt a barátja tudta e (nyilván látta, hogy valami nem okés, de hogy neki ez hofgy jött le, milyen érzéseket váltott ki belőle). Hogyan alakult volna az élete/életük, ha együtt maradnak az iskola után is, mi váltotta ezt ki? és még nagyon sok más kérdés, de ahhoz nem lenne elegendő ennyi karakter és a lényeget sem tudnám leírni miatta.
A film egy nagyon szép dolgot is bemutatott, az igaz barátságot, ami egy nagyon fontos dolog, a szeretet gyógyít, ezt a filmben is láthattuk, hogy Birdy nem volt hajlandó enni sem, illetve megszólalni sem, amíg a barátja nem etette, próbálkozott szóra bírni. Illetve igazán megható volt látni, hogy hiába "beteg" Birdy, a barátja mégsem kezelte őt másnak, nem bántotta miatta, mindent együtt csináltak, igaz barátság van köztük és tényleg számíthatnak egymásra.
Összességében ez a film egy nehezen emészthető (számomra), mégis izgalmas, aggódással teli érzéseket váltott ki belőlem és ahogy már írtam is, nagyon elgondolkodtatja az embert.

Chany 2021.11.07. 17:30:20

Számomra ez a filmet eléggé nyomasztó volt. A történet maga és az amit át szeretett volna adni az tetszett és elgondolkodtató volt.
A filmben megmutatkozik az hogy milyen is egy igazi és erős barátság, nem voltak lehetetlen dolgok és a barátság ereje képes sok mindenen átvinni az embert. Amikor katonának ment Al és ott a kis madárka kirepült az ablakon majd vissza , de sajnos ugye meghalt az szerintem a Madárka számára a barátság végét jelentette és teljesen összetört.
Madárka számára a legnagyobb boldogságot a madarak hozták és az álma az volt, hogy ő is tudjon repülni. Al számára meg inkább a csajok és a szórakozás volt a lényeg de úgyis megértették egymást és barátok voltak.
A háború mindkettejük számára egy borzalmas trauma volt, amely után Madárka nem volt hajlandó beszélni és Al meg rájött arra, hogy ő mit is élt meg és , hogy ezek után is csak egy biztos pont van a barátja , ezért is tett meg mindent annak érdekében, hogy a barátját visszaszerezze.

Dognai Mercedes 2021.11.18. 20:03:28

Van-e szabadság? S ha van, akkor mi? Létezik-e belső szabadság “külső” szabadság nélkül? Talán hihetek Marxnak, hogy a szabadság nem más, mint felismert szükségszerűség. Akkor vagyok szabad, ha felismerem a korlátaimat és azon belül kívánok létezni, vagy ha szét akarom törni mind azt, ami gátol abban, hogy azt cselekedjem, amit szeretnék. A valóság nem mindig egyezik a vágyakkal. Birdy soha nem fog repülni. Gubbaszthat évekig, felhagyhat a beszéddel, akkor sem lesz belőle madár, hiszen pont az a képessége hiányzik, ami a madarat madárrá teszi. E hiány birtokában érdemes a szabadságot átértelmezni. S ha jól néztem a filmet, Birdy ezt meg is teszi. Segítséggel, baráti odaadással. Látok esélyt arra, hogy megtalálja önmagát, és az emberi lét korlátai, szükségszerűségei között találja meg a szabadságot.

Hadrik Hajós Angi 2021.11.23. 10:20:41

Számomra furcsa volt Birdy madarakhoz való vonzódása ilyen szinten, hogy gyakorlatilag Alon kívül minden mást kizárt , csak a madarak közt létezett. Ez egyrészt köszönhető szerintem annak a kornak, amelyben éltek. A társadalom egészének nemtörődömsége, a szülei kétfelé húzása, a kortársak elhatárolódása mind-mind előidézhették, hogy Birdy inkább a madarak között érezte jól magát. Velük azonosította magát, az ő szabadságukra vágyott, hogy kiszakadjon mindabból a szürkeségből, amiben élnie kellett. Al is az elvárások rabja volt, mint a környék alfahímje ,az apja nyomdokaiba lépésnek, az apai elvárások árnyékában élt. A beszélgetés, a belső gondolatok átadása, a világot máshogyan látás fel sem merült a domináns szülőkben egyik fiúnál sem, így a recesszív szülő hiába értette volna meg a gyermeke lelkivilágát, esélye sem volt . Hihetetlen módon kiegészítették egymást, ami az egyikből hiányzott, azt a másik pótolta. Ez egyértelműen látszott például abban a helyzetben, amikor Birdy az autó miatt szembeállt Al apjával. Amit Al nem mert megtenni, azt Birdy megtette. De más szituációkban, például, amikor a kutyákat kellett menteni a sintértől, ott pedig Al volt a védelmezőbb Birdy felé. Teljesen jól működött a külvilág felé az egymást védő ösztönük.
Al dönthetett volna másként is...hogy például a többiekhez ahsonlóan ő is kineveti Birdyt. De láthatóan ki volt éhezve a szeretetre, megértésre, elfogadásra. Ez Birdyben mind megvolt. Azt hiszem, sorsszerű és elkerülhetetlen volt kettejük barátsága egy olyan társadalomban, amely nem akarta észrevenni, ha valaki más, ha másra vágyik.
Szerintem, az sem véletlen, hogy Birdy a madarakhoz vonzódott és nem másféle állatokhoz. A madarat legtöbb esetben a szabadsággal, a kötelékek eldobásával, a boldogsággal, a gondtalansággal párosítjuk. A két fiú, a barátságon túl, ezt is jelentette egymásnak. Erre utalhat az a jelenet is, amikor Al bevonulásával meghal Birdy madara..hogy elment a szabadság, elment a gondtalanság Al-lal együtt. Mintha Birdyből kicsit a remény, a lélek is elszállt volna Al távozásával.
Amikor újra látjuk őket a zárt intézményben, azt látjuk, hogy Birdyt súlyos trauma érte a fronton, ami egyfelől igaz is, de, csak később értjük meg, hogy Birdy a csigaházába visszahúzódva, reménytelenül elbújva a világ szörnyűségei elől, végig Al-t várta vissza. Hogy újra együtt legyenek, minden úgy legyen, mint régen. És, amikor Al végre megérkezett, a belső monológokból, emlékekből arra következtetek, hogy pontosan felmérte, érezte, hogy Al milyen rettenetes állapotban van. Képet kapunk arról is, mennyire hiányzott neki a barátja és talán, egy kicsit arról is, hogy haragszik rá, amiért magára hagyta. Kettejük közös útját, kimerítő lelkitusáját láthatjuk, ahogyan fokozatosan hántják le egymásról a belefásultság, a reménytelenség érzését a boldog emlékek hatására. Mindenképpen egy erős gyógyító folyamatnak lehettünk szemtanúi, ami a film végére úgy tűnik, működik is, hiszen Birdy feleszmél és kitörnek a szabadságba.

Panna Vámos 2021.12.08. 16:01:31

Az egész film középpontjában a barátság ereje állt, ez volt a mozgatóerő. Ugyebár az ember nem tudja a családját választani de a barátait igen. Nekik sikerült jól választani ilyen téren, mert minden fontos pillanatban ott voltak egymásnak rendíthetetlenül. Ketten haladtak egyről a kettőre. Ettől függetlenül érezhető volt az a nyomottság amit madárka érez a bezártsága miatt. Kicsit úgy tűnt, mintha Al felnézne Madárkára hisz ő nem foglalkozott a külsőségekkel úgy mint ő .Egymás társaságában ténylegesen azok lehettek akik, még a háború után is. Ott ültek ketten minden nap a korteremben, megtörve és gyengén de egymás iránti bizalmukból fakadóan tudták ezt megtenni. Ennek következménye lett a gyógyulás. A végén úgy gondolom kellett az az ablakos jelenet, olyan komor volt az egész, ez az apró humor viccessé tette és kicsit jellemezte a kettőjük kapcsolatát.

Márta Tina Osgyáni 2021.12.08. 18:32:35

A valóságtól való elrugaszkodás sokszor menekülő út a kellemetlen történések elől, melyet mi magunk is sokszor tapasztalhatunk. Leginkább a gyerekek alkalmazzák ezt a módszert, de valljuk be a felnőttek körében is gyakori. Birdy a legjobb barátját Al-t használja fogódzóként a repülései során, és ugyanígy Al Birdy-vel való kapcsolatában engedheti el magát, kicsit elszakadhat a mindennapok problémáiból. Kettőjük elszakadása kizökkenti őket ebből az egyensúlyból, és míg Al a kegyetlen valóban kényszerül élni, a háború közepedte, Birdy épp a háború okoztta trauma miatt szakad el a valóságtól, talán végleg.
Az új találkozáskor mindketten megviseltek. Az utóbbi idő mindkettejüktől elvett valamit, melyet visszaszerezni csak együtt képesek, de az egymásra találásukért újra meg kell küzdeniük. Birdy-nek az elméjével, az emlékeivel, hogy újra felszínre törhessen a valója, Al-nak pedig a kegyetlen valóval, a rendszerrel, a fölthöz ragadt gondolatokkal.
Ezt az utat látszólag ketten, két különböző úton járták be, mégis együtt. Saját harcaik közben segítette őket a másik jelenléte. Volt kiért küzdeniük, ha már saját maguk nem lett volna elég ehhez.

Ubrankovics Fanni 2021.12.12. 22:32:26

A két fiú több évet áthidaló barátságának sok mindenen kellett keresztülmennie. Magáról a háborúról nagyon keveset tudunk meg, de a következménye mély nyomait annál inkább részletesen jeleníti meg a film. Mindkét férfit megviselődött. Alnak, akinek a fizikai kinézet volt az egyik legfontosabb, a háborúban pont az arca sérült meg, Madárkát pedig, akinek a szabad szellem volt a legfontosabb, "kalitkába zárták", pszichiátrián tartották bent a háború után, mivel nem tudott mentálisan felépülni. Mindkettőjük lényét kettétörte a háború. Ezen kívül kettőjük közös barátságát is megviselődött. Mégis a film végén s a közös emlékek és az egymás iránti szeretet és támogatás, kitartás által visszataláltak egymáshoz és mindketten tovább tudtak lépni az átélt borzalmakon.
süti beállítások módosítása